Sok sebből vérzik az összeomlott költségvetés, nem lehet kordában tartani a kiadásokat

gazdaság
május 23., 13:34

Nem lehet kétséges, hogy az idei költségvetés villámsebességgel dőlt össze, hiszen április végére már az eredetileg tervezett egész éves hiánycél 103 százaléka összejött, 2597 milliárdos a mínusz. Ez azt jelenti, hogy 83 milliárd forinttal több hiányzik az államkasszából, mint azt egész évre tervezte a kormány. A helyzet tarthatatlanságát néhány hónap alatt felismerte a kabinet, és 4000 milliárd forintra módosította az éves célt.

Ám egyelőre még ez is csak egyfajta nagyobb sebtapasznak tűnhet, hiszen az új hiánycélnak is a 64 százalékát teszi ki az április végi deficit, miközben időarányosan még csak 33,3 százaléknál kellene tartani. Bár azt érdemes megjegyezni, hogy a költségvetés lefutása hagyományosan fejnehéz, vagyis a kiadások nagyobb részben az év elején keletkeznek.

link Forrás

A költségvetés összeomlásához több tényező is hozzájárult mind a bevételi, mind pedig a kiadási oldalon. Bevételi oldalon 573 milliárddal többnek kellett volna már befolyni időarányosan, mint amit a Pénzügyminisztérium részletes adatai mutatnak, a kiadási oldalon pedig 1187 milliárddal költött többet a kormány, mint kellett volna. Az idei folyamatok súlyosságát jól jelzi, hogy egy évvel ezelőtt „csak” 395 milliárd forinttal volt több a kiadás az időarányosnál.

Az áfával van a legnagyobb gond

A költségvetés egyik legnagyobb bevételi forrását az áfa jelenti, ám pont ez a sor teljesít a legrosszabbul. Igaz, feltehetően ebben a kormány túltervezése is szerepet játszik.

Április végéig 2442 milliárd forint folyt be az államkasszába ebből az adónemből, ami az előirányzatnak mindössze a 28,5 százaléka. Időarányosan 413 milliárd forint hiányzik, miközben egy évvel ezelőtt ha kicsit is, de túlteljesített ez a sor.

Pedig tavaly is vastagon fogott a kormányzat ceruzája ezen a soron. 8000 milliárdos bevételt reméltek áfából, ám végül 7000 milliárd se folyt be, aminek oka a várttól elmaradó fogyasztás volt. Az idei évre már a reálbérek újbóli emelkedésére, ebből fakadóan felpörgő fogyasztásra számított a kormány a költségvetés tervezésekor, így 8574 milliárd forint bevétellel tervezett az áfa esetében.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.