„Nincs papír, nincs pohár, lassan toner sem lesz” – súlyos válságban a védőnői ellátás

belföld
május 23., 13:12

Néhány napja kétségbeesett poszt került ki az egyik fővárosi kerület védőnői szolgálatának oldalára, majd cikkünk megírásának idejére már el is tűnt onnan. A posztban arra kérték a kismamákat, hogy vigyenek magukkal vizeletmintát, illetve aki teheti, két példányban kinyomtatva vigyen magával egy szülői kérdőív nevű dokumentumot. A szolgálatnál ugyanis „nincs pohár… nincs papír, lassan toner sem lesz” – írták (a posztot megörökítette Facebook-oldalán Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő, a Röntgen blog szerzője is).

Védőnő vizsgál egy kismamát a terhesgondozáson 2015-ben, Nyíregyházán
photo_camera Védőnő vizsgál egy kismamát a terhesgondozáson 2015-ben, Nyíregyházán Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

Egy másik védőnői poszt pedig azokhoz a kisgyerekes szülőkhöz szólt, akiket a védőnőknek úgynevezett státuszvizsgálat miatt keresnek fel (vagy fogadnak a rendelőben). Őket arra kérték, hogy a státuszvizsgálati lapot nyomtassák ki, „ha lehet, akkor két példányban”. Az ok itt is ugyanaz volt: elfogyott a papír.

„Kétségbeesett és őszinte jelzések ezek arról, hogy a védőnői ellátás milyen súlyos problémákkal küzd”

– mondta a bejegyzésekkel kapcsolatos kérdésünkre Szalainé Pintér Boglárka, a Független Egészségügyi Szakszervezet védőnői alapszervezetének vezetője. Szerinte „nem véletlen”, hogy a nehézségeket feltáró bejegyzés eltűnt, de nem azért, mintha megoldódtak volna a problémák: a szakszervezeti illetékes szerint tömegesen van szó ilyen és hasonló esetekről, vagy például arról, hogy ha elromlik egy-egy eszköz, akkor annak megjavítás nehézségekbe ütközik, elhúzódik.

Bizonyos kórházak nagyon jól kezelték, kezelik azt a helyzetet, hogy tavaly júliustól olyan anyagbeszerzési feladataik is vannak, amik korábban nem voltak, a védőnők ugyanis jellemzően más eszközöket használnak, mint a kórházi dolgozók. Más helyek azonban ezt a problémát nem tudták több mint háromnegyed év alatt sem megoldani, mondja a szakszervezeti vezető.

Külön nehezítés volt, hogy a védőnői szolgálat épp akkor, tavaly július elsejével került állami kézbe, amikor a kórházaktól a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatósághoz (KEF) központosították az eszközbeszerzést, „így óhatatlanul keletkezett egy űr a működésben”. Azóta viszont eltelt már annyi idő, hogy nem szabadnak ilyen problémáknak felmerülniük, ehhez képest „számos helyről jönnek megdöbbentő információk arról, hogy tavaly július óta lényegében semmi előrelépés nem történt” – mondta Szalainé.

Más helyeken az önkormányzatok nyújtottak segítő kezet a védőnői szolgálatnak a mindennapi működéshez – holott a tavalyi államosítás óta ilyen kötelezettségük nem lenne. Sőt, erről a pomázi polgármester nemrég úgy írt a Facebookján Orbán Viktornak: „ott a védőnői szolgálat van, amit tavaly tetszett elvenni tőlünk és az épület rezsijét törvénytelenül még mindig mi, pomáziak fizetjük”.

Védőnő szakos egyetemi hallgatók 2013-ban
photo_camera Védőnő szakos egyetemi hallgatók 2013-ban Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Nemcsak az eszközökkel vannak problémák a védőnői ellátásban, hanem a fizetésekkel, juttatásokkal is. Vannak helyek, például észak-magyarországi megyékben, ahol a védőnőknek azt a költségét sem térítik, hogy saját autóval keresik fel a körzetükbe tartozó falvakat. Más helyeken csak idén tavasszal derült ki, hogy a kórházak – törvényi kötelezettségük ellenére – nem fizették a kamarai tagdíjakat. Ráadásul az idén márciustól esedékes egészségügyi béremelés sem ment zökkenőmentesen.

„Korábban ahhoz voltunk szokva, hogy egységes, ágazat béremelés van. Ez évtől viszont a védőnőket foglalkoztató kórházak hozzáállásától vagy pénzügyi lehetőségeitől függött, hogy kinek mennyivel emelkedett az illetménye” – mondta a szakszervezeti vezető. Pontosan számokat nem tudott mondani, mert egyelőre még számos intézménytől várják az adatokat, de az eddigi tapasztalata alapján körülbelül a megyék feléből jelentkeztek védőnők, hogy a fizetésük elmaradt attól, amit a kormányzat beígért. „Sok olyan hely van, ahonnan csak a védőnők jeleztek ilyen problémát, ami arra utal, hogy az ágazat többi dolgozója azokban az intézményekben az övéknél magasabb béremelést kapott” – mondta Szalainé.

A szakszervezeti vezető megerősítette azt az információnkat, hogy a többek között az észak-pesti kerületek védőnőit foglalkoztató Honvédkórház „elég botrányos” bérpolitikát folytatott. Hozzátette ugyanakkor: nem gondolja, hogy a kórházak „szándékosan nyomorgatni akarják a védőnőket”, szerinte nagyon sok intézmény is nehéz helyzetbe került a tavalyi államosítással. Ez persze nem könnyíti meg a mindennapi működésükben akadályozott, a rendszer szétesését érzékelő, sok helyen fizetésemelésből is kimaradó védőnők dolgát.

A posztokban, Facebook-csoportokban felmerült, hozzánk eljutott problémákról és a szakszervezeti illetékes által elmondottakról természetesen megkérdeztük az Országos Kórházi Főigazgatóságot. A cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.