Még mindig sok a munkanélküli, és állást is 9,5 hónap alatt lehet találni

gazdaság
május 24., 07:09

Bővülő foglalkoztatottságról és még mindig nagyon magas, ám már mérséklődő munkanélküliségi rátáról közölt adatokat friss jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal. A 2024. február–áprilisi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma a 15–74 évesek körében 4 millió 739 ezer fő volt, 41 ezerrel több az egy évvel korábbinál. Ebből

  • 4 millió 567 ezren a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgoztak (38 ezerrel több az egy évvel ezelőttinél),
  • a külföldön dolgozók száma 11 ezerrel 110 ezerre emelkedett egy év alatt,
  • a közfoglalkoztatottak pedig 8 ezerrel kevesebben voltak, 62 ezren.

Ezzel párhuzamosan a 2024. február–áprilisi időszakban a 15–74 éves munkanélküliek száma az előző évhez képest 27 ezer fővel, 224 ezer főre, míg a munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal, 4,5 százalékra nőtt. Havi viszonylatban azonban már elindultak a kedvezőbb irányú folyamatok, a decemberi 4,7 százalékos csúcsról hónapról hónapra alacsonyabb rátát közöl a KSH. Utóbbiban jelentős szerepet játszhatnak a szezonális hatások is, mivel a tavaszi időszakban nyílnak meg a szezonális mezőgazdasági és építőipari munkalehetőségek is, ez pedig rendre a munkanélküliség mérséklődését eredményezi.

link Forrás

Jelenleg átlagosan 9,5 hónap alatt talál magának új munkát egy munkanélküli a statisztikai hivatal közlése szerint. A munkanélküliek 39 százaléka azonban 3 hónapnál rövidebb ideje, míg 35 százaléka már legalább egy éve keres állást. Egy évvel ezelőtt még átlagosan 9 hónap alatt lehetett munkát találni.