A kormánylap azt sugallja, hogy a Csipes-Kozák–ügyben fontosabbak az olimpiai érmek, mint az, hogy abúzus történt

sport
május 27., 12:01

„A bántalmazásba egyesek többet látnak bele a kelleténél, a molesztálás megmaradt verbális szinten” – ezzel az erős érvvel indítja a Magyar Nemzet a szerző nélkül közölt cikkét, ami leginkább egy kiáltványnak, nyílt állásfoglalásnak tűnik az elmúlt időszak legsúlyosabb magyar sportbotrányában, a Csipes-Kozák–ügyben.

A hatszoros olimpiai bajnok kajakos Kozák Danuta a múlt héten egy Facebook-posztban verbális molesztálással vádolta meg Csipes Ferenc edzőt, mondván: Csipes „erősen befolyásolt állapotban” sértegette, miközben ő majdnem meztelenül feküdt a gyúrópadon. A mesteredzőt a szövetség csütörtökön felfüggesztette, az ügyben vizsgálat indult (kettejük viszonyában nem ez volt az első konfliktus).

photo_camera Kozák Danuta
Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A kormánylap ezek után ma Szükségszerű Csipes Ferenc rehabilitálása, ha érmeket akarunk az olimpián címmel egészen, mondjuk finoman: újszerű aspektusból vizsgálja a kérdést, ahogyan ezt már a cím elárulja. A lap szóvá teszi, hogy Kozák „a hivatalos útra fittyet hányva egyből a nyilvánossághoz fordult”, továbbá a cikk szerint „az sem elegáns, ahogy a hatszoros olimpiai aranyérmes klasszis a nyilvánosság elé tárta Csipes Ferenc alkoholproblémáját”.

Közben magát a bántalmazást a cikk szerzője igyekszik bagatellizálni olyan kiszólásokkal, hogy „a molesztálás megmaradt verbális szinten”, hogy „fizikai bántalmazás nem történt, csakis verbális”, vagy hogy „a jelenet már jóval a délutáni edzés után, ha úgy tetszik, munkaidőn kívül történt, ami mentő körülmény”.

Csipes Ferenc
photo_camera Csipes Ferenc Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Írnak továbbá arról, hogy az ügynek már volt előzménye, „Csipes Ferenc és Kozák Danuta között a szolnoki edzőtábor közösségi terében, a társalgóban alakult ki szóváltás”, és arról is, hogy Csipes és Kozák konfliktusának alapja, hogy az edző a kajak négyest más felállásban, akár Kozák nélkül is kipróbálná, valamint arról hogy „Csipes és Kozák, valamint a kajakos szintén edző férje, Somogyi Béla közötti kapcsolat már régóta nem ideális”.

Mintha ezek közül bármelyik felmentene vagy megmagyarázna egy kiszolgáltatott helyzetben lévő emberrel szemben bármilyen, akár csak verbális abúzust is.A lap mindent egybevetve arra jut, hogy meg kellene hallgatni Csipes verzióját – ő eddig nem szólalt meg az ügyben –, és rehabilitálni kellene az edzőt, vagy legalább enyhíteni a büntetését. Ugyanis a női kajakos szakágban komoly feszültségek vannak, a versenyzők pedig nincsenek „a remélt formában”. Ezért aztán szükség van az edzőre, mert „az olimpiai felkészülés hajrájában a szakértelme szinte nélkülözhetetlen”.

Kiemelt videóink