Csehország biztonságára a kibertérben az orosz és a kínai hackerek jelentik a legnagyobb veszélyt

külföld
május 27., 15:26

Csehország biztonsága számára a kibertérben Oroszország és Kína hírszerzői tevékenysége jelenti a legnagyobb veszélyt – jelentette ki Michal Koudelka, a cseh civil elhárítás, a Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) igazgatója Prágában, a cseh képviselőház szakmai konferenciáján.

„Ezeknek az országoknak a kiberszakértői gyakran támadják Csehországot, kiemelten az állam intézményeit, de más intézményeket is, nem egyszer sikeresen” – ismerte el a BIS igazgatója. Szerinte Oroszország és Kína nemcsak elegendő szakértővel, anyagi és műszaki eszközökkel rendelkezik, de megvannak a motivációik is, és „egyelőre semmi sem vall arra, hogy ez a politikájuk megváltozna”.

photo_camera Illusztráció: Jakub Porzycki/NurPhoto via AFP

Az EU nemrég szankciós listára tette a Voice of Europe-ot és újabb két orosz vállalkozót, akik Csehországban is aktívak voltak. Prága még március végén nemzeti szankciós listára tette mindkettőjüket. „Ez világos és határozott válasz mindazoknak, akik kétségbe vonják a cseh kormány, a külügyminisztérium és a BIS lépéseit Ukrajna támogatásának kérdésében” – közölte a cseh civil elhárítás vezetője.

Csehországban éles bírálatok érték Cyril Svoboda volt kereszténydemokrata külügyminisztert, aki korábban interjút adott a Voice of Europe-nak. A párt elnöksége felszólította, hogy lépjen ki soraiból. Cyril Svoboda, aki gyakran bírálja a kormányt és az EU vezetését, azzal védekezett, hogy akkor adta az interjút, amikor az még nem volt semmilyen szankciós listán. (MTI)

Kiemelt videóink