Vádat emeltek a Gattyán-párt aláírásgyűjtő sátrában 2022-ben meghalt két biztonsági őr főnöke ellen

belföld
május 27., 10:03

A 2022-es parlamenti választások előtt halálos tragédia történt a Gattyán György-féle Megoldás Mozgalom aláírásgyűjtő sátrában a fővárosi Deák téren. A pártnak dolgozó biztonsági szolgálat két munkatársa, egy 21 és egy 26 éves fiatal a február 15-ről 16-ra virradó éjszaka megfulladt a sátorban felgyülemlett szén-monoxidtól.

photo_camera A sátor a tragédia másnapján

Az ügyben most emelt vádat a fővárosi V. és XIII. kerületi ügyészsége. A közleményük szerint a céget vezető 72 éves férfit halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolják, rá felfüggesztett fogházbüntetést kértek, valamint azt indítványozták, hogy biztonsági cég vezetésétől határozott időre eltiltsák.

A közlemény szerint a cég egy, az ügyészség által meg nem nevezett párttal arra szerződött, hogy „2022 februárjában a párt által az országgyűlési képviselőjelölt állításához szükséges aláírások gyűjtése céljából bérelt sátrakat és közvetlen környezetüket őrizni fogja. Ehhez a cég helyszínenként 2 fő munkavállalót biztosított, így az V. kerület, Deák Ferenc téren levő sátorban is 2 férfi, a 2 sértett dolgozott. A sátrat egy nyílt égésterű, gázüzemű hőkandeláber fűtötte”.

A sátrat a nagy hideg miatt a későbbi áldozatok cipzárral lezárták, és csak alkalmanként, kis időre nyitották ki. „Emiatt a sátorban a hőkandeláber használata miatt a szén-monoxid felszaporodott, amely hatására az éjjel folyamán a 2 férfi életét vesztette” – írja az ügyészség.

A cégvezető a vádirat szerint azért felelős a bekövetkezett tragédiáért, mert nem tartotta be a vonatkozó munkavédelmi szabályokat: nem volt munkavédelmi oktatás, nem adott a gázkészülék üzemeltetésére vonatkozó teljes körű utasítást, nem ismertette a szükséges mértékű szellőztetésre vonatkozó szabályokat, nem készített kockázatértékelést elkészítését, illetve elmulasztotta a gázkészülék használati utasításának beszerzését. Bár azon az éjjelen a cégvezető személyesen ellenőrizte a munkakörülményeket, azonban a zárt sátorban való fűtés veszélyeire ekkor sem hívta fel a sértettek figyelmét, így az ellenőrzés ebből a szempontból nem volt elégséges, olvasható a közleményben.

Az ügyben előbb a rendőrség vizsgálódott, de a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indított nyomozást nyolc hónappal később anélkül zárta le, hogy bárkit is kihallgattak volna gyanúsítottként. Az egyik áldozat hozzátartozója panaszt tett a döntés ellen, és az ügyészség igazat adott neki, új eljárást indított. Ennek eredménye a mostani vádemelés.

Kiemelt videóink