A bivalyerős dániai csoportban próbálkozhat a világelitben maradással jövőre a magyar jégkorong-válogatott

sport
május 28., 19:24

Elkészült a 2025-ös jégkorong-világbajnokság csoportbeosztása, az idén Bolzanóban – sporttörténeti győzelemmel – immár negyedszerre a legjobbak közé jutott magyar válogatott kemény ellenfeleket kapott. A tizenhat csapatos mezőny két nyolcas felét alapvetően a világranglista-helyezések alapján rakják össze, egyet innen, egyet onnan alapon, de mivel jövőre két rendező ország lesz – Dánia herningi, Svédország stockholmi helyszínnel –, és az ő válogatottjaik hazai jégen játszanak, ezért kisebb változtatásokat eszközöltek.

Ennek nyomán a herningi nyolcasba beillesztett Magyarország helyzete nehezedett, a csoportja ugyanis így néz ki (zárójelben a ranglistahelyezések): Finnország (3.), Csehország (4.), Egyesült Államok (6.), Németország (8.), Dánia (11.), Norvégia (12.), Kazahsztán (15.), MAGYARORSZÁG (18.)

A stockholmi nyolcas: Kanada (1.), Svájc (5.), Svédország (7.), Szlovákia (9.), Lettország (10.), Ausztria (13.), Franciaország (14.), Szlovénia (19.)

photo_camera Sofron István és Varga Balázs gólt ünnepel a bolzanói divízió 1/A csoportos jégkorong-világbajnokság Magyarország–Dél-Korea meccsén, 2024. április 30-án Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A teljes képhez tartozik, hogy a svéd és a dán szervezőknek lehetőségük van egy-egy csapat beosztását megváltoztatni, ez azonban nem valószínű, hogy megtörténik.

Az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a magyar jégkorong-válogatottnak általában több esélye van az osztrákok vagy a franciák, mint a skandinávok és a kazahok ellen, az elvileg megszorongatható trió tagjai közül viszont tétmeccsen utoljára a kazahokat sikerült felülmúlni még 2013-ban, de előtte és utána őket sem. Vébén a norvégokat 2002-ben, a dánokat 1976-ban gyűrte le Magyarország.

Majoross Gergely, a nemzeti csapat új szövetségi kapitánya az MTI-nek azt mondta, „azok közül, akik közel állnak hozzánk, és akikkel szemben kivívhatjuk a bent maradást, a norvég–kazah kettős húzósabb, mint az osztrák–francia páros, bár ki tudja? Ausztria most nagyon jól ment a vb-n, a torna egyik meglepetése volt.”

Ausztria a vasárnap véget ért prágai elit-világbajnokságon kis híján bejutott az egyenes kieséses szakaszba, a csoportkörben pontot lopott Kanadától is, az utolsó meccsén viszont kikapott a kieső Nagy-Britanniától. A tornát a rendező Csehország nyerte, amely a döntőben Svájcot verte 2-0-ra, helyszíni tudósításunk-riportunk-esszéféleségünk az eseményről itt olvasható.

Kiemelt videóink