Hoki-vb: a magyar válogatott csoportelsőként, sporttörténelmi győzelemmel jutott vissza a világbajnoki elitligába

sport
május 04., 19:48

Az olaszországi Bolzanóban rendezett 1/A divíziós világbajnokságot Magyarország nyerte 11 ponttal, miután válogatottunk az utolsó csoportmeccsen 2-1-re legyőzte a már feljutott Szlovéniát.

A magyar csapat az első harmadban Hári góljával szerzett vezetést, a másodikban a szlovénok Ticar góljával egyenlítettek, majd az utolsó játékrészben, kevesebb, mint 3 perccel a meccs vége előtt Papp Kristóf kihasznált egy emberelőnyt. Ez volt a magyar csapat történelmének első Szlovénia elleni vb-győzelme, ami nyomban csoportelsőséget és feljutást is ért.

photo_camera Terbócs István örül az első magyar gólnak a Szlovénia elleni, végül 2-1-re megnyert meccsen Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A világbajnoki csoport öt meccsnapja számos meglepetést hozott. Az első fordulóban a végül második helyen, de már négy forduló után feljutott szlovénok kikaptak a végül kiesett Dél-Koreától, a második meccsnapon az olaszok csak hosszabbításban verték Japánt. A mieink a harmadik fordulóban, két győzelem után kikaptak Romániának a főleg székelyekből álló válogatottjától, amely huszonhét éve nem győzött le minket.

A meccs után komoly öltözői feszültségek jöttek napvilágra, Galló Vilmos, az egyik legjobb játékosunk lebohócozta a szövetségi kapitányt, de a kapus Bálizs Bence is öltözői feszültségről beszélt. Az ügyben szövetségi vizsgálat indult, Galló bocsánatot kért, és olyan hírek is felröppentek, hogy az utolsó két meccsen, az olaszok és a szlovénok ellen a magát szakmai igazgatóként szövetségi kapitánnyá kinevező Don Macadam a háttérben marad, edzői irányítják majd a csapatot.

Románia aztán megmutatta, hogy nemcsak ellenünk veszélyes: a negyedik körben legyőzte Dél-Koreát, majd az ötödikben Japánt is. Így 9 pontja lett, és a feljutásra is volt esélye. Az olaszok végül szintén 9 ponttal zártak, így a négy forduló után 8 pontos magyar csapatnak a torna utolsó meccsén az volt a feladata, hogy hatvan perc alatt vagy hosszabbításba, de legyőzze Szlovéniát. Ez végül már a rendes játékidőben sikerült. A csoportban, akárcsak tavaly, Olaszország végzett a 3. helyen, a tavaly egyetlen győzelemmel benn maradó Románia lett idén a 4., az 5. helyen az újonc Japán zárt, míg a tavaly még 4. helyezett Dél-Korea esett ki (a koreai csapat 2019 óta volt tagja a csoportnak).

A góllövőlistán a mai első gólt szerző Hári János végzett az élen 6 ponttal (3 gól, 3 gólpassz), a kapusok között 94,35 százalékos védési mutatóval Bálizs Bence lett a második.

A tornagyőzelem azt jelenti, hogy a magyar válogatott a 2023-as kieséssel – hét meccsen 3 pontot szereztünk, akárcsak az osztrákok, de miután tőlük büntetőkkel kikaptunk, mi végeztünk a csoport utolsó helyén – ezúttal nem évekre csúszott vissza a divízió 1/A-ba, hanem nyomban sikerült visszajutnia, ahogyan a tavalyi másik kieső Szlovéniának is (2022-ben szintén a szlovénokkal együtt jutottunk fel, de akkor mögöttük, a 2. helyen végeztünk).

És azt is jelenti, hogy akárcsak 2022-ben, idén is duplázni tudtak a magyar jégkorongozók. A női válogatott ugyanis az áprilisi klagenfurti divízió I-es vb-n a második helyen, Norvégia mögött szintén feljutott az elitligába, ahonnan a férfiakhoz hasonlóan tavaly estek ki.

A 2025-ös férfi világbajnokságot Svédország és Dánia rendezi május 9-25. között, míg a női vb a csehországi České Budějovicében lesz 2025 április 9-20. között.

Kiemelt videóink