A pápua új-guineai katasztrófavédelem szerint 2000 embert temethetett maga alá a pénteki földcsuszamlás

külföld
május 28., 09:44

Egye valószínűtlenebb, hogy élve találják meg azokat, akik a pénteki földcsuszamlás következtében tűntek el Pápua Új-Guineában. Az országos katasztrófavédelem attól tart, hogy körülbelül 2000 ember lehet a törmelékek alatt. Ez a szám jóval magasabb a pénteki ENSZ-becsléshez képest, amely még csak 670 eltűntről beszélt.

A péntek hajnali fölcsuszamlás elsősorban az Enga tartománybeli Kaokalam települést sújtotta, de a környéken több más kistelepülés is érintett. A ritkán lakott területet az ország északi részén a katasztrófa elzárta a külvilágtól, az utak járhatatlanná váltak és heves esőzések is sújtják a környéket.

A hatóságok szerint több mint 150 házat temetett maga alá a majdnem két emelet magas törmelék. Összesen 250 házat ürítettek ki, és több mint 1250 embert kellett kitelepíteni.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Az eltűntek keresését nehezíti, hogy nehéz bejutni a földcsuszamlás helyszínére, de a hatóságok szerint nagyon kicsi az esély, hogy élve találnak valakit. Kedden hat holttestet találtak meg. A helyiek kézzel és ásókkal is segítik a keresést. A mentési felszerelés és a szakszerű segítség csak lassan érkezik a távoli helyszín és a veszélyes terepviszonyok miatt, miközben a közeli törzsi háborúk miatt a segélyszervezetek dolgozói katonák által kísért konvojokban utaznak, és éjszaka vissza kell térniük a 60 kilométerre fekvő tartományi székhelyre.

A hegy, amelyről a földcsuszamlás indult viszont továbbra is veszélyt jelent a közelben élő mintegy 7900 emberre, mivel sziklák és más törmelékek továbbra is gurulnak le a hegyoldalon. A hatóságok evakuálást helyeztek kilátásba. (BBC, MTI)

Kiemelt videóink