Gyurcsány Magyar Péternek: Te egy tőről metszett fideszes politikus vagy

belföld
május 28., 09:13

Gyurcsány Ferenc egy napja még arról írt, hogy a választásig már nem fogjuk megtudni, hogy Magyar Péter jött-e vagy küldték, egyáltalán, kicsoda is. Kiféle-miféle, mondjuk úgy. Tippelgetni azért tippelgetett, csodavárás és pilótajáték.

De mostanra már tudja, derül ki kedd reggeli posztjából.

Hála annak az interjúnak, ami hétfőn a Telexen jelent meg Magyar Péterrel. Ez a „tegnapi interjú eloszlatta a kétségeket” Gyurcsányban.

„Te egy tőről metszett fideszes politikus vagy, frissebb, mint Orbán, de minden bizonnyal tehetségtelenebb. Eldőlt, hogy mentalitásod, gondolkodásod, véleményed a Fidesz világához köt, bár igaz, magadat jobban szereted, mint őket”

– írja Magyarról. Szerinte lehet, hogy „hatalmi értelemben” Magyar az ellenfele Orbánnak, hiszen miniszterelnök akar lenni („nem szégyelled, nem is kell”), de „politikád lényege szerint te nem a Fidesz ellenfele vagy, hanem maga a Fidesz”.

Ezt arra alapozza, hogy Magyar nem megbuktatni akarja Orbánt, hanem „felfelé buktatni”, hogy Magyar szerint Orbánnak „olyan európai víziója van, ami alkalmassá és érdemessé teszi őt” az Európai Tanács vagy a Bizottság elnöki posztjának betöltésére. Gyurcsány szerint amit Magyar gondol a világról, Európáról és Magyarországról, azzal a DK nem ért egyet, és Orbánnal nem dealt kell kötni, amit Magyar mond, hanem meg kell buktatni.

Korábban „sokértelmű volt” Magyar szerepe: „ellenzékinek mutattad magad, bár a NER részként eltöltött évtizededre semmi elfogadhatót nem mondtál. Orbán leváltásáról beszéltél, de nem zártad ki, hogy a Fidesszel koalíciót kötnél, eközben ütötted, vágtad az ellenzéket is. Élesen támadtad a Fidesz korrupcióját, de elutasítottad, hogy az EU erre is hivatkozva visszatart fejlesztési pénzeket” – sorolja.

De mostanra ez elmúlt, ahogy Gyurcsány írja: „ eggyel beljebb vagyunk”. „Jó, hogy adtad ezt az interjút. Hogy mondják? Elvált a tüdő a májtól. Vagy máshogy?” – írja a bejegyzés végén Gyurcsány.

Tizenkét nappal a választás előtt tehát itt tartunk. Kimondhatjuk: a magyar politika háromtest-problémája – amit áprilisban mutattunk be kellő alapossággal – továbbra is elevenen vág a hétköznapok húsába. Azaz még mindig az a helyzet, hogy

Magyar Péter szerint

Orbán = Gyurcsány.Orbán Viktor szerint

Gyurcsány = Magyar.Gyurcsány Ferenc szerint pedig

Magyar = Orbán.

A vizuális megoldások híveinek:

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444