Ukrajna legfelsőbb parancsnoka szerint francia katonai oktatók érkezhetnek hamarosan az ukrán kiképzőközpontokba

háború
május 28., 06:46

Az ukrán hadsereg legfelsőbb parancsnoka hétfőn közölte, hogy aláírta azokat a papírokat, amelyek lehetővé teszik, hogy francia katonai oktatók jöjjenek oktatni az ukrán katonai kiképzőközpontokba.

„Örömmel üdvözlöm Franciaország kezdeményezését, miszerint oktatókat küld Ukrajnába ukrán katonák kiképzésére” - mondta Olekszandr Szirszkij a Telegram üzenetküldő alkalmazásban, miután videókapcsolaton keresztül tárgyalt Sebastien Lecornu francia védelmi miniszterrel. Szirszkij azt is bejelentette, hogy az ehhez szükséges dokumentumokat már alá is írta.

Olekszandr Szirszkij és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kupjanszknál 2023. november 30-án.
photo_camera Olekszandr Szirszkij és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kupjanszknál 2023. november 30-án. Fotó: Ukrajna Elnöki Hivatala/AFP

A parancsnok további részleteket nem közölt, de reményét fejezte ki, hogy Franciaország kezdeményezése ösztönözni fog más országokat is abban, hogy ilyen módon nyújtsanak segítséget Ukrajnának.

Az ukrán védelmi miniszter viszont később az X-en némileg árnyalta a képet, amikor azt írta, hogy Franciaországgal és más országokkal is még zajlanak a tárgyalások. (Reuters)

Kiemelt videóink