Az első fokú ítélet szerint a Diákhitel Központnak ki kell adnia az Átlátszónak a Balásy Gyula cégeivel kötött szerződéseket

belföld
május 29., 16:24

A Fővárosi Törvényszék első fokú ítélete szerint a Diákhitel Központnak ki kell adnia az Átlátszónak azokat a dokumentumokat, amelyekből kiderülne, hogy igaz-e Magyar Péter állítása, miszerint az állami intézet túlárazott szerződéseket kötött a kormányzati kommunikációért is felelős Balásy Gyula cégeivel.

Magyar Péter, Varga Judit volt férje februárban a Partizánban arról beszélt, hogy a Balásy Gyula-féle cégek, a Lounge Design illetve a New Land Media „a piaci árnál háromszor, olykor hatszor drágábban” dolgozott a Zrt.-nek.

Az Átlátszó ezért közadatigénylést nyújtott be a Diákhitel Központhoz, kérve, hogy küldjék meg azokat az iratokat, amelyekből kiderülnek a megbízásokkal kapcsolatos részletek. Miután azonban hosszú időhúzás után egyértelművé vált, hogy nem fogják kiadni a Balásy-cégek árlistáit, beperelték az állami céget.

A lap első fokon megnyerte a pert, miszerint a Fővárosi Törvényszék kötelezte a Diákhitel Központot, hogy 45 napon belül küldjék el a Lounge Design Kft., a New Land Media Kft., illetve a Diákhitel Központ Zrt. által 2018. január 1. – 2022. december 31. között kötött szerződések mellékleteit. Továbbá ugyanezen időszakra vonatkozóan minden olyan iratot, amelyek az említett cégekkel kapcsolatos szerződések megkötése során keletkeztek, vagy a megbízások teljesítésére vonatkoznak.

A bíróság nem fogadta el a Diákhitel Központ érvelést, miszerint az árlista üzleti titok lenne, vagy hogy ne minősülne közadatnak. (Átlátszó)

A címlapképen Balásy Gyula.

Kiemelt videóink