Az orosz leánybank visszafogását kéri a Nemzeti Bank az OTP-től

gazdaság
május 29., 16:21

Az oroszországi leánybank működésének veszélyeire figyelmeztette az OTP-t a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank, ami üzleti- és cselekvési terv elkészítését, illetve annak végrehajtását írta elő a pénzintézetnek. A jegybank szerint

„az oroszországi tevékenység, fizetési forgalom kapcsán kockázatok merülhetnek fel, hiszen a gazdasági szankciók, a pénzmosás-megelőzési és terrorizmusfinanszírozási tevékenység terén számos ponton eltérő az oroszországi, illetve az európai uniós álláspont.”

Az MNB vezetői által jegyzett levélben számos ajánlást fogalmaztak meg, többek közt

  • az oroszországi vállalati hitelállomány leépítését,
  • lakossági hitelállomány szinten tartását
  • és a betétállomány csökkentését javasolták.

Emellett a Csányi Sándor vezette OTP-nek üzleti- és cselekvési tervet kell bemutatnia a jegybanknak, aminek teljesítéséről rendszeres beszámolót vár a bankfelügyelet.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
photo_camera Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Csányi április végén beszélt az OTP oroszországi érdekeltségéről, elmondása szerint a leánybank helyben nem nagy szereplő, a háború kitörése óta pedig 85 százalékos csökkentést hajtottak végre. Hozzátette:

nem egyszerű kivonulni, mivel a nagyjából 800 millió dolláros leányvállalatot féláron és megadóztatva tudnák csak értékesíteni – már ha egyáltalán engedélyt kapnának rá.

Kiemelt videóink