Csak a Semmelweis Egyetemen 400 hallgatót érintett a záróvizsgán történt rendszerhiba

belföld
május 29., 16:07

Szerda délután közleményt adott ki a Semmelweis Egyetem a magyarországi orvosképzést általánosan érintő informatikai leállásról. A tájékoztatás megerősítette azon korábbi információinkat, hogy a négy magyar orvosegyetemből (Debrecen, Pécs, SE és Szeged) kettő tartott online vizsgát, a fővárosi és a debreceni.

„A hiba adatvesztést okozott, amely azt eredményezte, hogy a számítógépes rendszer a 180-kérdésre adott válaszból átlagosan 156 tesztválaszt mentett csak le”. Magyarán a leadott válaszok csaknem 15 százaléka eltűnt. Bár a záróvizsga-bizottság még vizsgálja az esetet, a tőlük kapott tájékoztatás „szerint nem kizárható a hacker támadás lehetősége sem”.

A közlemény szerint a Semmelweisen „mintegy 400 – többségében magyar – hallgató érintett” a rendszerhibában. Az egyetem azt írta, hogy egyeztetnek a debreceni intézménnyel, és a záróvizsga-bizottsággal „közösen dolgoznak a megoldáson”. A határidő szűkös, a Semmelweis azt ígérte, hogy „05. 30. 16.00-ig tájékoztatni fogja az érintett hallgatóit erről” (mármint arról, hogy mi lett a megoldás).

Mint korábban megírtuk: a négy orvosegyetem záróvizsga portálján szerdán jelent meg a záróvizsga-bizottság szűkszavú tájékoztatása arról, hogy a keddi írásbeli záróvizsgán „az elektronikus vizsgáztatás során olyan informatikai hibák jelentek meg, amelyek a dolgozatok értékelését kétségessé teszi”. Egy, az egészségügyben és egészségpolitikában jártas forrásunk azt a kérdést vetette fel, miszerint lehet, hogy mindenkinek meg kell ismételnie az orvosi egyetemeken az írásbeli államvizsgákat (Pécsen és Szegeden papíron vizsgáztak a hallgatók), és azt írta: ez egy olyan hiba volt, amely „valamennyi most végző orvostanhallgatót érinti”.

Az orvosképzésben az államvizsga három lépcsőből áll: van egy elvileg egységes írásbeli záróvizsga – ez zajlott most kedden, hogy miért egységes, arra mindjárt visszatérek –, ezt követi a szóbeli vizsga, ami információim szerint a jövő hét közepén kezdődnek az egyetemeken, majd a szakdolgozat megvédése. A két és félórás írásbeli vizsgán egy 5000 kérdéses adatbázisból kell 180-ra választ adni – ebből a 180-ból tűnt el 24 válasz a DE-n és az SE-n a keddi vizsga során.

Kiemelt videóink