Ezrek tiltakoznak, mert a Madárhegyen 270 lakásos társasház épülne a zöldterület helyére

Már több mint háromezren írták alá azt a petíciót, amelyben egy XI. kerületi 20 ezer négyzetméteres zöldterület beépítése ellen tiltakoznak – írja az rtl.hu.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a telken, ami magántulajdonban van, a Bayer Construct húzna fel egy 270 lakásos társasházat, amelynek magassága a 11 métert is elérheti.

Az rtl.hu úgy tudja, az utóbbi napokban a rendőrség többször is járt a helyszínen, ahol a Bayer Construct autói jelentek meg, a munkások pedig tereprendezési munkákba kezdtek, a hatóságokat állítólag a lakók hívták ki, akik szerint szabálytalanul irtották a növényzetet a Hosszúréti utcában.

A BRFK ugyanakkor közölte, hogy „a rendőrök megállapították, hogy a magántulajdonban lévő területen a tulajdonos megbízásából végeztek tereprendezési munkálatokat, ami a gaz levágását, a cserje és bozót irtását foglalta magában – fákat nem vágtak ki. Bűncselekmény gyanúja nem merült fel, rendőrségi eljárás nem indult. A keletkezett iratokat a kerületi önkormányzatnak küldik meg annak vizsgálata érdekében, hogy a tereprendezés önkormányzati rendeletbe ütközött-e.”

Az önkormányzat szerint viszont építési engedély és hivatalos terv még nincsen, a lakók ezért is lepődtek meg, hogy már tereprendezési munkák kezdődtek.

A helyi lakosok készítettek felvételeket is, amelyeken látszik, hogy munkagépek dolgoznak a területen, a tiltakozás egyik vezetője, Bodainé Klotz Adrienne pedig azt mondta, mindent meg fognak tenni, hogy megakadályozzák a zöldterület beépítését, „részben ez hűti le ugyanis a környék klímáját”. Indítottak petíciót is, amit már több mint háromezren írták alá.

Az MSZP-s Keller Zsolt, helyi önkormányzati képviselő az rtl.hu kérdésére elmondta, szinte biztos, hogy sem az önkormányzat, sem a főváros nem sajátítja ki ezt a területet, az ugyanis legalább 4-5 milliárd forintba kerülne, ekkora forrás pedig nem áll rendelkezésükre. Jogilag sem tudják megakadályozni azt, mert az engedélyeztetés meg már a kormányhivatalokhoz tartozik. Az önkormányzat azonban tárgyalásokat kezdeményezett a céggel, egy korábbi egyeztetésen azt már sikerült például elérniük, hogy az eredetileg tervezett 450 lakás helyett 270 épüljön, 12,5 méter helyett csak 11 méteres legyen a társasház, növényekkel teli teteje lesz, a törvényben előírt lakásonkénti 1 parkolóhely helyett pedig másfelet telepítenek majd. A Bayer Construct azt is vállalta, hogy befizet az önkormányzatnak 150 millió forintnyi infrastrukturális hozzájárulást, valamint épít egy 1100 négyzetméteres játszóteret is, amit mindenki használhat majd.

A munkálatok mindenesetre a múlt héten leálltak, és Keller szerint még hónapokig nem indulnak újra. A lakók addig is folytatják a tiltakozást, amiről itt egy kisfilm:


Kiemelt videóink