A francia miniszterelnök szerint a szélsőjobbra szavazók úgy járhatnak, mint a Brexitet megbánó britek

külföld
május 31., 04:23

A francia miniszterelnök, Gabriel Attal azt mondta, hogy akik a jövő heti európai parlamenti választásokon a szélsőjobbra szavaznak, úgy járhatnak, mint azok a britek, akik megbánták a Brexitet.

„Ne legyetek olyanok, mint a britek, akik sírtak a Brexit után” – mondta csütörtökön az RTL helyi rádiójában. „A britek nagy többsége megbánta a Brexitet, és néha azt is, hogy nem mentek el szavazni, vagy olyan valamire szavaztak, ami aztán negatív hatással volt az országukra.

Példákat is mondott a Brexit ellentmondásaira: „Ma több az illegális bevándorló az Egyesült Királyságban, mint valaha, mióta kiléptek az Európai Unióból. Az Egyesült Királyságban hatalmas gazdasági nehézségek vannak, mert kiléptek az Európai Unióból.”

Gabriel Attal francia miniszterelnök.
photo_camera Gabriel Attal francia miniszterelnök. Fotó: XOSE BOUZAS/Hans Lucas via AFP

Attal utalt a legutóbbi brit közvélemény-kutatásokra, amelyek azt mutatják, hogy ha megismételnék a 2016-os EU-tagsági népszavazást, az Egyesült Királyság a maradás mellett voksolna. Azt mondta, hogy Franciaország „sem lesz erősebb egyedül”.

Marine Le Pen szélsőjobboldali, bevándorlásellenes Rassemblement National (RN) vagy Nemzeti Tömörülés pártja jelentősen vezet a franciaországi közvélemény-kutatásokban. A Jordan Bardella vezette lista több mint 30 százalékos támogatottságot élvez, ami kétszerese a Valérie Hayer által vezetett centrista csoportosulásnak, amelyet Attal és Emmanuel Macron elnök támogat.

Le Pen pártja évekkel ezelőtt felhagyott a Frexit, azaz a francia EU-kilépés ígéretével, és azóta azon dolgozik, hogy bővítse szavazói bázisát azzal az érveléssel, hogy Franciaország maradjon az EU-ban, és belülről változtassa meg az intézményt. Attal szerint viszont a szélsőjobb olyan politikát folytat, amely lényegében azt eredményezné, hogy Franciaország már nem maradhatna az EU-ban.

Marine Le Pen és pártjának ep-listavezetője, Jordan Bardella egy kampánygyűlésen.
photo_camera Marine Le Pen és pártjának EP-listavezetője, Jordan Bardella egy kampánygyűlésen. Fotó: CHRISTOPHE SIMON/AFP

„Amikor azt mondod, hogy többé nem fogod tiszteletben tartani az egységes piac szabályait, nem fizeted Franciaország hozzájárulását, és nem tartod be a legtöbb szerződést, akkor a valóság az, hogy már nem vagyunk az EU-ban” – mondta. „Vajon Franciaország lesz az az ország, amely a legtöbb szélsőjobboldali képviselőt küldi az Európai Parlamentbe?”

Attal azt mondta, hogy ha a szélsőjobb jelentős erővel jelenne meg az Európai Parlamentben, akkor „képesek lennének blokkolni az európai intézményeket, ami nagyon veszélyes következményekkel járna országunk számára”.

Az Ifop legfrissebb, a Le Figaro számára készült közvélemény-kutatása hétfőn azt mutatta, hogy az RN 33,5 százalékon áll, messze megelőzve a Macron Renaissance pártja köré szervezett kormányzati szövetséget, amely 16 százalékon áll. A Raphaël Glucksmann által vezetett szocialista lista pedig 14 százalékkal a harmadik.

Mögöttük Jean-Luc Mélenchon baloldali pártja, a La France Insoumise, azaz a Franciaország Lázadója 7 százalékon áll, ugyanúgy, mint Nicolas Sarkozy jobboldali pártja, a Les Républicains. A Zöldeknek 6,5 százalékot mérnek, az egykori televíziós kommentátor, Éric Zemmour szélsőjobboldali pártja pedig, a Reconquête, azaz a Rekonkviszta, amelynek európai választási listáját Le Pen unokahúga, Marion Maréchal vezeti, szintén 6,5 százalékon áll.

A francia szélsőjobboldali pártokkal szoros kapcsolata van Orbán Viktornak. Olyannyira, hogy a legutóbbi elnökválasztás alkalmával Mészáros Lőrinc MKB bankja hitelezte Marine Le Pen kampányát. De Éric Zemmour is jóban van a magyar miniszterelnökkel, legutóbb együtt panaszkodhattak a Nemzeti Konzervatív Konferenciának hívott szélsőjobboldali gyűlés átmeneti betiltása miatt Brüsszelben.

(Guardian)

Kiemelt videóink