Merényletet tervezett egy csecsen férfi a párizsi olimpia ellen

külföld
május 31., 19:38

A francia biztonsági erők május 22-én letartóztattak egy 18 éves csecsenföldi férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy terrortámadást tervezett végrehajtani az olimpiai játékok labdarúgó mérkőzésein, a középkelet-franciaországi Saint-Étienne-ben. A francia belügyminisztérium közleménye szerint az első meghiúsított támadás, amit a párizsi olimpiai játékok ellen terveztek, a harmadik az év eleje óta, és az ötvenedik 2017 óta.

photo_camera A Geoffroy Guichard stadion Saint-Étienne-ben Fotó: JEFF PACHOUD/AFP

A letartóztatott fiatal csecsen épp egy merényletet készített elő a Geoffroy Guichard stadion ellen. nem csak a nézőket, hanem a rendfenntartó erőket is szerette volna megtámadni, hogy mártírként halhasson meg. A gyanúsítottat az otthonában tartóztatták le május 26-án, és bűncselekmények előkészítésére irányuló terrorista bűnszövetkezet alapítása vádjával indult ellene eljárás, előzetes letartóztatásba helyezték.

A csecsen férfi a kihallgatásán tagadta, hogy bármilyen támadást tervezett volna, csak annyit ismert el, hogy titkosított üzenetküldő alkalmazásokon csetelt, de nem állt szándékában akcióba lépni. A hatóságok szerint a gyanúsított az Iszlám Államhoz és más iszlamista mozgalmakhoz kötődő emberekkel váltott üzeneteket, amik a szurkolók megtámadáásról szóltak. A rendőrség által végzett házkutatás során a nyomozók egy számítógépen megtalálták Saint-Étienne stadionjának fényképét, és a gyanúsított mobiltelefonjában is találtak felvételeket a stadionról. A gyanúsított a letartóztatását megelőzően ismeretlen volt a rendőrség és az igazságügyi hatóságok előtt, tavaly érkezett a szüleivel Franciaországba.

A párizis olimpia szervezői eredetileg úgy tervezték, hogy nagyszabású nyitóünnepséget rendeznek a Szajna partján június 26-án, azonban Emmanuel Macron áprilisban bejelentette, hogy biztonsági okok miatt inkább a nemzeti stadionban tarták meg az eseményt.A turistáknak nem biztosítanak ingyenes belépést a megnyitó ünnepségre. (France24/MTI)

Kiemelt videóink