Rogán feltalálta az örök találmányhasznosítási díjat

csoda
május 31., 09:37

Van egy cég, amelyik a költségvetését súlyosan megterhelve még mindig évi több száz millió forintot fizet ki egy 2016-os találmány harmadfeltalálójának.

Ez a cég a Mobilsign, az alaposan megfinanszírozott harmadfeltaláló pedig Rogán Antal.

A fideszes politikusról az akkor még létező Népszabadság írta meg annak idején, hogy a feltaláláshoz is ért. Rogán egy elektronikus aláírás szabadalmát védette le, nem egyedül, hanem Csik Balázzsal és Lengyel Csabával együtt. Ennek a találmányhasznosítási díja jelent meg már a 2017-es vagyonnyilatkozatában. Aztán kiderült, hogy ez messze nem egyszeri összeg volt, hanem éves.

És a mértékénél sem volt mérték: mostanra már 1,3 milliárd forintot jelentett be a képviselők által amúgy általában elég lazán kezelt vagyonnyilatkozatban Rogán találmányhasznosítási díjként.

Ami arra mindenképpen jó volt, hogy lehetett rá hivatkozni, ha bárki Rogán hivatalos politikusi jövedelme és mondjuk az akkor erősen aktuális helikopterezése közötti ellenmondást feszegette.

link Forrás

Valakinek viszont ki is kellett fizetnie ennyi pénzt. És ez nem más, mint a Mobilsign nevű cég. Nem lehet azt állítani, hogy a cégnek meg sem kottyan Rogán évi rendes találmányhasznosítási díja.

Volt olyan év, amikor a komplett bevételük 54 százalékát utalták át Rogánnak.

Rogán a tavalyi évről szóló vagyonnyilatkozatában azt írta, hogy 2023-ban havi 17 millió forintot kapott a cégtől. A Mobilsign most publikált mérlege szerint a tavalyi teljes bevételük 659 millió forint volt, ebből minden harmadik forint ezek szerint Rogánnál landolt. (Összehasonlításul: a cég 13 alkalmazottjának teljes bérköltsége volt annyi, mint amennyit a reneszánsz miniszter kapott tavaly a harmadtalálmányért.)

link Forrás

Rogán találmányi díjának mértékét mutatja, hogy az jóval meghaladja a cég adózott eredményét is.

link Forrás

A három feltaláló közül egyik sem jár annyira jól, mint Rogán. Lengyel Csaba 2017-ig a Mobilsign tulajdonosa volt, Csik Balázs a mai napig az, már 100 százalékos tulajdonosként. Vagyis elvileg ők is szakíthatnának Rogánhoz hasonlóan. De úgy végképp nem jön ki a matek, ha nekik is akkora mértékű találmányhasznosítási díj járna, mint a miniszternek. Egyszerűen nincs annyi pénz a cégben.

Tulajdonosként Csik azért osztalékot vesz fel a cégből. 2020-ban 47 milliót, 2021-ben 30 milliót, 2022-ben már 85 millió forintot, tavaly is 88 milliót. Ami összesen 223 millió forint. Csakhogy ebben a négy évben a társfeltaláló Rogán majdnem 5-ször ennyi díjat kapott a találmányért, átszakítva az egymilliárdos határt.

Hogy hol lesz a vége, az nem látszik, mindenesetre érdemes elolvasni, hogyan kezdődött, erről 2018-ban Szily László kollégám írt hosszabban.