Trump támogatói már zavargásokról és erőszakos megtorlásról beszélnek az ítélet után

külföld
május 31., 13:43

Miután Trump lett az első amerikai elnök, akit bűncselekményben elítéltek, támogatói erőszakos online bejegyzésekkel árasztották el a három Trump-párti közösségi felületet, a Truth Social-t, a Patriots.Win-t és a Gateway Pundit-et.

A Reuters riportja szerint néhányan az esküdtek megtámadására, az ítélkező bíró, Juan Merchan kivégzésére, vagy egyenesen polgárháborúra és fegyveres felkelésre szólítottak fel. „Valakinek, akinek New Yorkban nincs vesztenivalója, gondoskodnia kell Merchanról” – írta egy kommentelő a Patriots.Win oldalon. „Remélhetőleg illegális bevándorlók machetével gondoskodnak róla” – állt a bejegyzésben.
A Gateway Pundit oldalon egy posztoló liberálisok lelövését javasolta az ítélet után. „Ideje elkezdeni lelövöldözni a balosokat” – állt a bejegyzésben. „Ezt nem lehet szavazással megoldani."

Trump támogatóinak üzenete a Trump Tower előtt.
photo_camera Trump támogatóinak üzenete a Trump Tower előtt. Fotó: TIMOTHY A. CLARY/AFP

Maga Trump is kétségbe vonta az ítéletet. „Ez szégyen volt, ez egy elcsalt tárgyalás volt egy elfogult, korrupt bíró által” – mondta újságíróknak utána.

Trumpot egyebek között üzleti iratok meghamisítása, kampányfinanszírozási szabályok megsértése, választás befolyásolása és adócsalás miatt mondták ki bűnösnek. Ő az első amerikai elnök, aki büntetőügyben elítéltek.

Ez volt az az ügy, amiben Trump megbízta ügyvédjét, Michael Cohent a 2016-os választások előtt, kampányidőszakban, hogy fizessen 130 ezer dollárt a pornós Stormy Danielsnek, hogy a nő tartsa titokban a 10 évvel korábbi viszonyát Trumppal. Trump az ügy intézésért - részletekben, már elnökként - Cohennek 420 ezer dollárt térített meg, amit hamisan jogi kiadásként papíroztak le. A perben meghallgatták Stromy Danielst is, aki részletesen elmesélte az együttlétüket.