A háborúra hivatkozva enyhe pénzbírságokkal eresztik szélnek a bántalmazó orosz katonákat

háború
június 01., 08:28

A háborúra hivatkozva enyhébb büntetést kapnak az orosz frontról hazatérő bántalmazó katonák, írja a Verstka független hírügynökség jelentése - már ha egyáltalán elítélik őket. Az orosz-ukrán háború kezdete óta az Ukrajnából hazatérő orosz katonák több száz embert öltek vagy sebesítettek meg súlyosan.

Az újságírók médiamegjelenések és bírósági feljegyzések alapján számolták ki még áprilisban, hogy orosz katonák legalább nyolcvannégy erőszakos bűncselekményt követtek el a frontról való hazatérésük óta. Ezek közül ötvenöt esetben gyilkossági kísérlet vagy emberölés - összesen hetvenhat halálesettel -, tizennyolc esetben súlyos testi sértés - tizennyolc halálesettel - miatt indult eljárás. A bűncselekményeket elkövető katonák majdnem felét börtönből sorozták be, így elnöki kegyelmet kaptak a bevonulásért cserébe.

A lap szerint az orosz bíróságok - már ha egyáltalán - a megszokottnál jóval enyhébb pénzbírságokat szabnak ki a háborúra hivatkozva az olyan bűncselekményekért, mint például a testi sértés. Oroszországban több mint egymillió férfi rendelkezik aktív vagy veterán katonai státusszal, beleértve azokat is, akik Afganisztánban, Csecsenföldön vagy Szíriában harcoltak.

Orosz katona a fronton, 2022. február
photo_camera Orosz katona a fronton, 2022. február Fotó: EyePress via AFP

Ahogy azt tavaly írtuk, egészen mások halnak meg a háború orosz oldalán, mint egy évvel korábban: 2023 tavaszára az átlagos elesett katona harmincnégy éves, és egykori elítéltként került a hadseregbe. A börtönökből először a Wagner magánhadserege vitt embereket a frontra, aztán az elítéltek toborzását átvette a hadsereg. A háborúban meghalt elítéltek között vannak tolvajok és bandavezérek, olyan, akit egy kilencvenkét éves világháborús veterán meggyilkolásáért ítéltek el, de előfordul az is, hogy a féléves szolgálat letelte után veszélyes gyilkosok térnek haza és tartják rettegésben a szülővárosukat, immár szabad emberként.

Az orosz sajtó tavaly arról számolt be, hogy a Wagner-csoport nem fogadja be a nemi erőszak miatt elítélt bűnözőket - az állami hadsereg azonban igen.

Az Oroszország-szerte hozott bírósági ítéletek elemzéséből kiderül, hogy a 2020-2021-es időszakhoz képest az ukrajnai inváziót követő két évben megszaporodtak azok a családon belüli erőszakkal kapcsolatos ügyek, amiket frontról hazatérő katonák követtek el. Még úgy is, hogy az orosz bíróságok nem tesznek közzé minden iratot, és sok bíró kihagyja a vádlott háborús státuszát a papírmunkából. (Meduza)

Kiemelt videóink