Az orosz hadsereg már olyan bűnözőket is elvisz a frontra, akik a Wagnerbe sem fértek be

külföld
2023 június 20., 07:34

Az orosz hadsereg olyan bűnözőket is toboroz már, akik - az elkövetett bűncselekmény miatt - a Wagner-csoporthoz sem csatlakozhattak, írja a független orosz Verstka lap alapján a Meduza.

photo_camera Fotó: MUHAMMED ENES YILDIRIM/Anadolu Agency via AFP

Az orosz média korábban arról számolt be, hogy a Wagner-csoport nem fogadja be a nemi erőszak miatt elítélt bűnözőket. A zsoldoscsapat toborzási oldala ugyanezeket a korlátozásokat említi: „Bármi, ami a szexuális integritással kapcsolatos, kizáró ok”.

Hétfői cikkünkben azt írtuk, hogy egészen mások halnak meg a háború orosz oldalán, mint egy évvel ezelőtt. 2023 tavaszára az átlagos elesett katona 34 éves, és egykori elítéltként került a hadseregbe.

A börtönökből először a Wagner magánhadsereg vitt embereket a frontra tavaly nyártól kezdve, aztán az elítéltek toborzását átvette a hadsereg. A háborúban meghalt elítéltek között vannak tolvajok és bandavezérek, de olyan is, akit egy 92 éves világháborús veterán meggyilkolásáért ítéltek el. Előfordul ugyanakkor olyan is, hogy a féléves szolgálat letelte után veszélyes gyilkosok térnek haza és tartják rettegésben a szülővárosukat, immár szabad emberként.

Gyilkosság, nemi erőszak, súlyos testi sértés, rablás

Május elején több Kreml-közeli médium haditudósítói meglátogatták az ukrajnai Zaporizzsjai terület megszállt részén tartózkodó orosz ezredet. Az újságírók megjegyezték, hogy az előretolt állásokat volt elítéltek foglalták el.

Az Argumenty i Fakty című állami lap szerint az egység parancsnokhelyettese egy Tambov hívójelű katona, aki egy mordvin börtönben töltötte büntetését, mielőtt belépett a hadseregbe. Tambov azt mondta az újságíróknak, hogy a védelmi minisztérium képviselői eljöttek a börtönébe, és amnesztiát ajánlottak a raboknak a háborús szolgálatért cserébe. Elmondása szerint a 373 fogoly közül, akik be akartak vonulni, 127-et vettek fel a hadseregbe, köztük őt is. Tambov kegyelmet, hat hónapos szolgálati szerződést, védelmi minisztériumi alkalmazotti fizetést és állami kitüntetések elnyerésének lehetőségét kapta.

A közösségi média és bírósági bejegyzések elemzésével a Verstka megtudta, hogy Tambov egy 38 éves, Pavel Aljohin nevű, Oroszország tambovi régiójából származó férfi. Aljohint 2022 decemberében ítélték el egy 91 éves nő kirablásáért és meggyilkolásáért.A nyomozók szerint Aljohin 2022 januárjában taxisofőrként dolgozott. Miután egy este hazavitte a 91 éves nőt az élelmiszerboltból, segített neki bevinni a holmiját a lakásába, ahol aztán megkínálta egy kis teával. Miközben ők ketten beszélgettek, Aljohin megtudta, hogy az asszony egyedül él, és a lakásban tartja a megtakarításait. A bírósági dokumentumok szerint ezután egy üveggel fejbe vágta a nőt, majd egy törölközővel megfojtotta. Miután megölte a nőt, Aljohin több mint 1 millió rubelt, átszámítva 11 870 dollárt lopott el. A nő holttestét két héttel később találták meg, Aljohint pedig egy héttel ezután tartóztatták le.

photo_camera Fotó: CELESTINO ARCE/NurPhoto via AFP

Az ügyészek 26 év börtönbüntetésre ítélték Aljohint, súlyosbító körülményként hivatkozva korábbi bűncselekményeire. Korábban elítélték tartásdíjfizetés elmulasztása, nemi erőszak, nemi betegség átvitelét eredményező erőszakos cselekmények, súlyos testi sértés és rablás miatt. A tambovi regionális nyomozóbizottság honlapján található közlemény szerint 2008 októberében az akkor 24 éves Aljohin egy betongyár területén egy 36 éves nőt késsel fenyegetett meg, majd megverte és megerőszakolta.

Egy másik katonát, Oleg Batiscsevet 2022 szeptemberében gyilkosságért ítélték el. A hivatalos feljegyzések szerint 2022 januárjában Batiscsev meglátogatta egy volt barátnőjét az otthonában. Miután összeveszett a nő új barátjával, Batiscsev ütlegelni kezdte a férfit, majd megrúgta és egy fa sámlival is megütötte. A bíróságon a volt barátnője azt vallotta, hogy azért szakított vele, mert a férfi ittas állapotban többször is fizikailag bántalmazta őt.

Oleg Pancsurin, az ezred másik parancsnokhelyettese elmondta, hogy elégedett az elítéltek teljesítményével. „A gondolkodásmódjuk sokkal militarizáltabb, mint a behívottaké” – mondta, hozzátéve, hogy „a gyilkosok ködét” látja a szemükben, és hogy kellemesebb velük dolgozni.

A Duma nemrég elfogadott egy törvényjavaslatot, ami amnesztiát biztosít az önkéntes katonáknak, akik mozgósítás vagy hadiállapot idején szerződést kötnek a védelmi minisztériummal. Azonban e jogszabály alapján Batiscsev és Aljohin sem lenne jogosult a kegyelemre, mivel az csak a kisebb és közepes súlyú bűncselekményekre vonatkozik. Egy másik törvényjavaslat lehetővé tette a védelmi minisztérium számára, hogy a súlyosabb bűncselekményekért elítélt foglyokat is besorozzák, de ez a jogszabály is kizárja a szexuális bűncselekményekért, terrorizmusért, államcsínyért és hasonló bűncselekményekért elítélteket.