Csendben lemondatták a mexikói brit nagykövetet, aki viccből fegyvert szegezett egy beosztottjára

agybaj
június 01., 07:17

Visszahívták a mexikói brit nagykövetet, miután kikerült róla egy felvétel, amin „viccből” félautomata fegyvert szegez egy nagykövetségi alkalmazott fejére. Jon Benjamin ezen kívül állítólag rendszeresen zaklatta, nyíltan rasszista, homofób és transzfób megjegyzésekkel illette a mexikói személyzetet.

Az Egyesült Királyság külügyminisztériuma hivatalosan nem kommunikálta a hónapokkal ezelőtti esetet, egyszerűen leszedték Benjamint a kormányzati honlapról. Eszerint 2021 és 2024 között töltötte be a posztját.

A Financial Times szerint a volt brit nagykövet a felvétel készültekor épp hivatalos úton járt Durango és Sinaloa államokban, ahol erős a kartellek jelenléte. Az X-en közzétett videón látszik, ahogy a szolgálati autóban ülő Benjamin kollégájára irányítja a fegyvert, aki kényelmetlenül mutogatni, gesztikulálni kezd - a személyzet többi tagja pedig hangosan nevet.

link Forrás

Benjamin 2021-ben lett az Egyesült Királyság mexikói nagykövete, korábban Chilében, Törökországban, Ghánában, Indonéziában és az Egyesült Államokban teljesített szolgálatot.

Mexikóban az elmúlt hat évben évente több mint harmincezer emberölést regisztrálnak, ami az egyik legmagasabb gyilkossági arány Latin-Amerikában - ezek nagy részét a kartelleknek tulajdonítják. A vasárnap esedékes mexikói elnökválasztás, parlamenti és helyhatósági választások tavaly szeptember óta tartó kampányában már legalább huszonkét jelölt ellen követtek el merényletet.

Elemzők szerint szinte biztosra várható Claudia Sheinbaum, a baloldali Andres Manuel Lopez Obrador közeli szövetségese, vagy Xóchitl Gálvez, az ország fő jobbközép pártjának volt szenátorának győzelme, az országnak tehát történetében először nagy valószínűséggel női vezetője lesz.

Szerdán egy fegyveres videóra vette, ahogy agyonlövi José Alfredo Cabrera ellenzéki polgármesterjelöltet a guerrerói Coyuca de Benítezben. (BBC, Guardian)