Gigantikus, 1736 milliárd forintos veszteséget hozott össze a jegybank

gazdaság
június 01., 09:49

1736,2 milliárd forintos veszteséget hozott össze tavaly a Magyar Nemzeti Bank, derült ki az intézmény éves jelentéséből. A jegybank már harmadik évben zsinórban veszteséges, de a korábbi években jóval szerényebb mínuszban zárt. A Portfólió elemzésében azt írja, hogy egyszerű oka van a rekordveszteségnek: az infláció ellen bevetett magas kamatlábak miatt tavaly nettó 1643 milliárd forintot fizetett ki kamatként a jegybank, elsősorban a kereskedelmi bankok felé.

A lap hozzáteszi, hogy most először fordult elő, hogy negatív tartományba forduljon az intézmény saját tőkéje, ami most mínusz 1855 milliárd forinton áll. A kialakult helyzettel szorosan összefügghet, hogy a kormány éppen ősszel módosította úgy a jegybanktörvényt, hogy a költségvetésnek nem kell azonnal az MNB megsegítésére sietnie, csak „hosszabb idő” után kell a jegybank saját tőkéjét a jegyzett tőkének megfelelő 10 milliárd forintos szintre felhúzni.

A Portfólió elemzése megjegyzi, hogy az MNB így azon európai jegybankok közé került, melyeknél a magas kamatszint és a nagyra fújt mérleg jelentős veszteséget okozott. Mint hozzáteszik, az Európai Központi Bank egyelőre türelmes ezzel a helyzettel kapcsolatban, és elfogadja, ha nem próbálkoznak a tagállamok rövidtávú drasztikus lépésekkel. Azonban a jegybanknak néhány éven belül ismét nyereségessé kéne válnia ahhoz, hogy a központi költségvetés beavatkozása nélkül tudjon kilábalni ebből a helyzetből, és az nem világos, hogy ez mikor, hogyan fog majd megtörténni.

Kiemelt videóink