Hatalmas veszteség után fizetett magának 954 milliós osztalékot Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter

gazdaság
június 01., 11:42

Nem kétséges, hogy érzékenyen érintette a 2022 májusában kinevezett honvédelmi minisztert, hogy összeférhetetlenség miatt több gazdasági érdekeltségétől is meg kellett válnia, köztük a rendre jól jövedelmező és busás osztalékot biztosító kaszinóktól, illetve a cseh harci repülőket gyártó cégtől. Nem maradt azonban saját cég nélkül: a szakorvosi járóbeteg-ellátással foglalkozó UJ Clinic Zrt. és a vagyonkezelési tevékenységet végző London Capital Zrt.

A kettő közül utóbbi az igazán izgalmas, hiszen ezen a cégen keresztül volt üzlettársa Garancsi Istvánnak a kaszinóbizniszben. A társaság most leadott éves beszámolója szerint gyökeres fordulat állt be a cég gazdálkodásában, a korábbi hatalmas nyereség a kaszinóbiznisz nélkül tetemes veszteségbe fordult át. Az elmaradó osztalékok miatt ugyanis jócskán megcsappant a cég bevétele, a 2022-es közel 20,5 milliárd forint után mindössze 595 milliós pénzügyi bevétel származott.

Bár a cégnek nincs alkalmazottja és a vagyonkezelői tevékenység nem is túlzottan költségigényes, miközben az anyagokkal, szolgáltatások igénybevételével kapcsolatos költségek a negyedükre zuhantak, tavaly közel a duplájára, 385 millióra nőttek a személyi jellegű kiadások. Ennek oka a kiegészítő melléklet szerint az, hogy a társaság itt mutatja ki a megbízási szerződések alapján több személy részére kifizetett összegeket is.

Nem maradt cég nélkül a miniszter
photo_camera Nem maradt cég nélkül a miniszter Fotó: Németh Dániel/444

A London Capital Zrt. tavaly 665 millió forintos veszteséggel zárt a korábbi 19,1 milliárdos profit után.

Ez azonban egyáltalán nem zavarta meg a tulajdonost, Szalay-Bobrovniczky Kristófot, amikor arról kellett dönteni, hogy fizessen-e ki magának pénzt.

A korábbi évek eredményeinek köszönhetően ugyanis 1,6 milliárdos tartalék volt még a cégben, ezt nyilván lecsökkentette a tavalyi veszteség, ám még így is maradt közel 1 milliárd forint a cégben.

A honvédelmi miniszter ezt a maradékot szinte teljes egészében kilapátolta a cégből, 954 millió forintos osztalék kifizetéséről döntött.

Ugyanakkor nem ez az egyetlen érdekesség a cég számaiban. A zrt.-nek mérlegében ugyanis 8,1 milliárd forintos követelést is nyilvántartanak, az viszont csak a most leadott dokumentumokból derült ki, hogy ebből a hatalmas összegből

780 millió forintot magának a tulajdonosnak, Szalay-Bobrovniczkynak kellene törlesztenie a cég felé. Egyszerűbben megfogalmazva, a honvédelmi miniszter a saját tulajdonában lévő cégtől vett kölcsön 780 millió forintot a kifizetett busás osztalékok mellett.

Nem megy az egészségügyi cégnek sem

Másik érdekeltségének, az Uj Clinic Zrt.-nek teljesítményével sem lehet elégedett a miniszter. Alaptevékenységből tavaly sem volt egy forint árbevétele sem, volt azonban egy 75 millió forintos kiadása, ami miatt végül 82 millió forintos veszteséget kellett elkönyvelnie.

Mivel a cég már tavalyelőtt is jelentős mínuszt termelt, valamit mindenképpen lépnie kell Szalay-Bobroviczky Kristófnak, ha szeretné, hogy a jogszabályoknak megfelelően működjön a cége. A veszteségek ugyanis teljesen elapasztották a cég tőkéjét, annak értéke már -186 millió forint. Mivel ez sorban már a második mínuszos év, a szabályok alapján ezt a helyzetet rendeznie kell, vagyis pénzt kellene betennie a zrt.-be.

Hogy ez szándékában áll-e, az nem derült ki a kiegészítő mellékletből, melyben ilyen esetekben gyakran jelzik, hogy a tulajdonos megoldja a helyzetet, vagy épp azt, milyen összegű befizetést terveznek.