Szalay-Bobrovniczky Kristóf összeférhetetlenség miatt lemond céges érdekeltségeiről

május 24., kedd 11:36
6

„A leendő honvédelmi miniszter a jelenlegi jogszabályok szerint jár el, a miniszteri pozíciót és a céges érdekeltségeit érintő összeférhetetlenség megszüntetése folyamatban van” – ennyit válaszolt a Népszavának a Honvédelmi Minisztérium, miután a lap a tárca új vezetője, Szalay-Bobrovniczky Kristóf érdekeltségeiről tett fel kérdéseket. Az nem derült ki, hogy az új miniszter pontosan mely cégeiről van szó.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszteri meghallgatása az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságában, 2022. május 18.-án. Fotó: Németh Dániel/444

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje a cégbírósági adatok szerint jelenleg is tulajdonos a Magyar Aerojet Befektetési Vagyonkezelő Zrt.-ben, ami tavaly szeptember óta céges áttéteken keresztül többségi tulajdonos a cseh Aero Vodochody repülőgépgyárban. Utóbbitól idén áprilisban rendelt a magyar kormányzat 12 repülőgépet.

De a honvédelmi tárca élére kerülő Szalay-Bobrovniczky Kristófról a Népszava szerint azt is érdemes tudni, hogy jelenleg is élénk gazdasági kapcsolatot ápol Oroszország vasútipari mamutvállalatával. Ezeken felül egy cégen keresztül résztulajdonos a Magyar Vagon Befektetési Vagyonkezelő Zrt.-ben, amely áttételesen a Transmashholding (TMH) orosz nagyvállalattal üzletel, illetve társtulajdonos a Transmashholding Hungary Kft.-ben. (A TMH egyik vezetőjét, Andrej Bokarevet a brit hatóságok szankciós listára tették, ő áprilisban kénytelen volt lemondani.)

Vannak érdekeltségei a szerencsejáték-piacon is, nemrég az ő részérdekeltségébe került Andy Vajna kaszinói amelyek 35 évre kaptak kaszinókoncessziót az államtól.

Szalay-Bobrovniczky parlamenti meghallgatásán is szóba kerültek az államközeli befektetései, az új miniszter ezekkel kapcsolatban akkor azt mondta, szerinte beruházásai „magyar nemzeti érdek” szempontjából voltak fontosak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt