100 milliós kárt okoznak évente a rongálók a MÁV-nak és a Volánnak

gazdaság
június 02., 10:23

Nagyságrendileg 100 millió forintos kárt okoztak tavaly a rongálások a MÁV-nak és a Volánnak, ami az anyagi káron felül járatok kimaradását is okozta - derül ki az állami közlekedési cégek friss összesítéséből.

A részletes adatokból kiderül például, hogy a rengeteget emlegetett graffitizés a valóságban aránylag kis részt tesz ki a vonatokban okozott károkból:

tavaly összesen 83 millió forintnyi kárt okoztak a MÁV-nak „lopás és rongálás” címén, ebből 12 milliós költséget jelentett a graffitik eltávolítása.Elkaptak egy olyan visszatérő fújkálót, aki 17 vasúti kocsit dekorált ki, 2,4 milliós kárt okozva. A graffitizés a jelek szerint újra felfutóban van, mert a tavalyi egész éves 12 milliós kárhoz képest idén már az első negyedévben 6 millióért sikáltattak le felfestett ábrákat.

A sláger a vezetéklopás, annak ellenére, hogy a MÁV szerint „az elvitt vezetékek csekély összeget érnek az elkövető számára”.

A HÉV-et is szeretik rongálni, azon belül leginkább a csepeli vonalon és főleg az ablakokat.

A Volánbusz járműveit feldúlók bezzeg az ülésekre utaznak valami okból. Csak a buszok felhasogatott, rágóval tönkretett vagy lelocsolt üléshuzatainak a cseréjére évi 13-14 milliót fordítottak, vagyis többet, mint a vasúti graffitikre. A buszok esetében meglepően gyakori az, hogy a verekedő vagy részeg utasok betörik valamelyik üveget. Korszerűen értelmetlen rombolás az USB-csatlakozók rágóval történő betömése, ami valóságos népi sport a Volán buszain.