Trump akkor is indul az elnökválasztáson, ha börtönbe zárják

bűnügy
június 02., 09:55

Donald Trump akkor is elindul az elnökválasztáson, ha a bíró börtönbüntetést szab ki rá - közölte a BBC-nek adott interjújában Alina Habba, a volt amerikai elnök ügyvédcsapatának tagja.

Trumpot csütörtökön este mind a 34 vádpontban bűnösnek találta a manhattani esküdtszék, amiért üzleti iratokat hamisított meg és kampányfinanszírozási szabályokat szegett meg, hogy elrejtse azt az összeget, amit egy Stormy Daniels művésznevű pornószínésznőnek fizetett ki azért, hogy a nő hallgasson a szexuális viszonyukról. Magát a büntetést - ami pénzbüntetéstől szabadságvesztésig terjedhet - Juan Merchan bíró július 11-én fogja kiszabni, az esküdtek a bűnösség tényéről döntöttek most.

Ezzel Trump lett az első amerikai elnök, akit büntetőügyben ítéltek el. Az elmarasztaló ítélet alaposan felforgathatja az idei elnökválasztást, de Trump helyét a szavazólapon nem veszélyezteti: ha valaki az alapvető alkotmányos kritériumoknak megfelel (tehát 35 év feletti, legalább 14 éve az USA-ban lakos, született amerikai állampolgár), indulhat, kampányolni pedig még akár a börtönből is lehet - írtuk az ítélet elemzésében. (1920-ban a szocialista Eugene Debs így tett, és a szavazatok 3,4 százalékát szerezte meg, de a két nagy párt egyikét se képviselte még büntetett elnökjelölt.)