A zsírbegyűjtők szétcseszték, Lázár János megcsinálta

belföld
június 03., 19:49
  • Három év csúszással avatják fel kedden a felújított geszti Tisza-kastélyt, a beruházás az eredetileg tervezett 5,5 milliárd duplájába került.
  • A kastély a felújítás után a református egyház tulajdonába és kezelésébe kerül, mivel a család két miniszterelnöke, Tisza Kálmán és Tisza István is a reformátusok kiemelkedő alakja volt.
  • Orbán majdnem annyi ideje miniszterelnök, mint a két Tisza együttvéve, nem is áll tőle távol, hogy hozzájuk mérje magát. Az első világháborúba vonakodva belépő Tisza Istvánt ezekben napokban különösen sűrűn emlegeti a kampányinterjúiban.
  • A második világháború után a kastély teljesen tönkrement, majd iskola és művelődési ház is működött benne.
  • A kastély kriptájából 1983-ban ellopták Tisza István koponyáját, a tettes a mai napig ismeretlen.

„Az én munkám, amire Orbán Viktor miniszterelnök kért, az az, hogy kulcsrakész állapotban kell, hogy átadjuk a reformátusoknak ezt az épülettömböt – mondta Lázár János a romos geszti kastély előtt állva 2019. június 1-jén. – A magyar kormány szándéka az, hogy az egész épületet és az egész telket a magyar református egyház tulajdonába és kezelésébe adja egy teljes fölújítást követően. Egy olyan épületkomplexumot szeretnénk létrehozni, ami egyszerre lesz nemzeti emlékhely, és szolgálja majd a református egyház céljait, célkitűzéseit. (...) Egy kétéves munka kezdődik, hogy a romokból létrehozzuk Magyarország egyik legfontosabb emlékhelyét, és Magyarország egyik legfontosabb lelki és szellemi központját. Megtisztelő, de nagyon nehéz feladat vár rám.”

A 2018-as választás után Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszterből a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos lett. A miniszterelnök úgy gondolhatta, hogy a gyakorló református Lázár idejéből, aki amúgy a Hódmezővásárhelyi Ótemplomi Református Egyházközség presbitere is, kitelik ez a feladat is. Lázár szerint amúgy azért is a reformátusokat illeti a kastély, mert Tisza Kálmán a reformátusok egyenjogúságáért küzdött, Tisza István pedig a magyar református egyház meghatározó személyisége volt a századfordulón.

A kastély átadását Lázár 2021-re ígért, de végül csak most, 2024-ben adják át.

Lázár János a Duna TV-nek nyilatkozik a felújított kastélyban
photo_camera Lázár János a Duna TV-nek nyilatkozik a felújított kastélyban Fotó: Lázár János Facebook-oldala

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.