Szegeden közel két hónapja nincs gyereksebészeti és traumatológiai ellátás

Egészségügy
június 03., 05:29

Hét hete nincs gyermeksebészeti, illetve traumatológiai ellátás a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), valamennyi műtétre vagy egyéb sebészeti beavatkozásra szoruló gyermeket a pécsi vagy a debreceni egyetemi centrumokba, illetve a fővárosba utaztatnak, írja a Népszava. A lap szerint több mint 200 tervezett műtét maradt el, és 40-50 akut beteget küldtek tovább távolabbi intézménybe.

photo_camera Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) kijelölő határozatában eredetileg négy napos ellátási szünetről volt szó, ami alatt a Szegedi Tudományegyetem gyermeksebészeti klinikáját visszaköltöztethetik a korábbi helyére. Ám miután az NNGYK szembesült azokkal a körülményekkel, amik között a műtő ott korábban üzemelt, nem volt hajlandó ehhez az engedélyt megadni.

Úgy volt, hogy felújítják a romos klinikát, végül tisztasági festésen és a padozat újra burkolásán kívül nem történt semmilyen fejlesztés, így a műtő nem felelt meg se az uniós, se a hazai normáknak. A Magyar Orvosi Kamara jelezte a Belügyminisztériumnak, hogy segítsen megoldani a centrumhoz tartozó három megyényi gyermek-traumatológiai és sebészeti ellátási problémát. Az NNGYK és a belügyminisztérium képviselői ellátogattak a klinikai központba, ám miután az NNGYK képviselője továbbra sem találta elfogadhatónak a műtő állapotát, nem adta ki a használatbavételi engedélyt. Így mind a tervezett műtétre szorulókat, mind az akut betegeket továbbra is távoli kórházakba irányítják.

Az NNGYK azt írta a lapnak, hogy „a Szegedi Tudományegyetem Dr. Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában a gyermektraumatológiai ellátást továbbra is a gyermeksebészet és traumatológia látja el.” Más forrásból viszont úgy értesültek, hogy a műtéti ellátás a szegedi gyermekklinikán továbbra sem biztosított.

Kiemelt videóink