Zivatar, felhőszakadás, széllökések, jégeső: az egész országra veszélyjelzést adtak ki, ítéletidő várható hétfőn

belföld
június 03., 06:18

Zivatar miatt az ország öt megyéjére másod-, az összes többire elsőfokú, míg felhőszakadás miatt három megyére másod-, tízre elsőfokú veszélyjelzést adott ki a HungaroMet hétfőre.

Az állami meteorológiai vállalat szerint főleg a délutáni órákban várható egyre többfelé zápor, zivatar kialakulása, déli órákig legfeljebb csak néhol lesznek nagyobb, intenzív esőzések. A záporok, zivatarok a déli óráktól késő délutánig nagyobb számban a Dunántúlon, majd kora estétől egyre inkább a Duna vonalától keletre lesznek jellemzőbbek.

A zivatarokat általában viharos, 60 km/órásnál nagyobb erejű széllökések, apró szemű jég, valamint felhőszakadás kísérheti, ez utóbbi akár 30 mm-t is meghaladó csapadékot jelenthet. Főleg a Dunántúl északi felén lehet arra számítani, hogy az egymást követő vagy egy adott helyen többször képződő zivatarok miatt rövid idő alatt 50 mm-t meghaladó csapadék esik.

A késő délutáni, kora esti órákban nagyobb eséllyel a déli, délkeleti tájakon heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyek rendszerbe szerveződve észak, északkelet felé haladhatnak. A HungaroMet szerint az elsődleges veszélyforrás a viharos, 90 km/órásnál erősebb szélroham lehet, de nagyobb méretű jég és felhőszakadás is társulhat hozzá. Az éjszakai órákban kevesebb helyen fordulhat elő zivatartevékenység.

Keddre már csak elsőfokú lesz a viharjelzés az országban, viszont ezt akkor már sokfelé villámlás is kísérheti.

Kiemelt videóink