Letartóztatásokkal stabilizálná valutáját a mianmari junta

külföld
június 04., 08:14

Arany- és devizakereskedőkre, illetve külföldi ingatlanokat árusító ügynökökre csapott le a mianmari junta, ami a helyi valuta stabilizálása érdekében több mint 35 embert vett őrizetbe az elmúlt két napban, írja az MTI.

Mianmari katonák Yangonban, február 2-án
photo_camera Mianmari katonák Fotó: STR/AFP

A mianmari állami média közlése szerint az őrizetbe vettek közül 5 embert thaiföldi társasházi lakások illegális értékesítésével gyanúsítanak, 14 embert a devizaárfolyam, 21 embert pedig az aranyárfolyam destabilizálásának gyanújával vettek őrizetbe.

A valuta árfolyama rekordmélységbe zuhant a héten, a feketepiacon egy dollárért 4500 kjapot kértek, ami több mint kétszerese a mianmari központi bank által megadott árfolyamnak. „A kormány azon dolgozik, hogy biztosítsa az országban a stabilitást és jogállamiságot” – írta a Global New Light of Mianmar nevű állami lap kedden. „A biztonsági szervek felléptek az ország gazdasági fejlődését akadályozó spekuláns vállalkozások ellen.”

Mianmarban a hadsereg 2021 elején átvette a hatalmat, és őrizetbe vette az országot de facto miniszterelnökként irányító, Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít és Mianmar többi vezetőjét, arra hivatkozva, hogy a civil kormányzat nem vette figyelembe a választásokkal kapcsolatos panaszait. Az azóta eltelt években sok összecsapást jelentettek a katonai vezetéssel szemben álló fegyveres csoportok és a hadsereg között, a demokráciapárti politikusok pedig – több lázadószervezettel szövetségben – árnyékkormányt alakítottak.

Kiemelt videóink