Minden idők kampányfilmjét forgatták a győri polgármesterről

belföld
június 04., 10:01

Dézsi Csaba András fideszes győri polgármester vagy túl jól áll a választási kampány utolsó hetére fordulva, vagy túl rosszul. A szívember címmel ugyanis egy olyan 40 perces úgynevezett dokumentumfilmet, valójában egy bő lére eresztett kampányfilmet publikáltak róla, ami a magyar politikában is ritkaságnak számít.

A film ígéretesen, a népszerű tudományos ismeretterjesztő csatornák stílusában indít. Látjuk a sötétségbe boruló győri panelházakat, halljuk, ahogy a világos ablakok mögött mennek a híradók, és Borkai Zsolt szexbotrányát taglalják. Harsognak a riporterek, egy idő után már az angol és német híradásokat hallgatjuk ugyanerről.

A már-már elviselhetetlen kakofóniát egy békés családi otthon képe váltja fel. Vera, a polgármester felesége kávé főz. (Nem sokkal később le is fő a kávé, ez nem biztos, hogy szerencsés jelenet egy polgármesteri kampányfilmben.) Vera és az AC/DC-s pólót viselő Csaba András szavak nélkül eljátsszák 2019-et, vagyis azt, amikor megjött a felkérés a polgármesterjelöltként való indulásra. Csaba András bemegy a számítógépnél egy papagájjal a vállán ülő feleségéhez, előadja vívódását, Vera mosolyogva bólogat. „Vállald el, szívem, jó lesz!” – üzeni a tekintete.

Két és fél percnél járunk a 42-ből, a feleséggel együtt mondom magamban: jó lesz!

Nos, ennél nagyobbat talán a DK-s Glázer Tímea sem tévedhetett volna, amikor azt hitte, hogy legyőzheti azt a Borkai Zsoltot, aki azokban a napokban nem volt több egy csupasz fenéknél. A film ugyanis innentől kezdve egy közhelyes, lapos kampányfilm. Kicsit olyan, mintha a polgármester nagy műgonddal készült kampányújságját lapozgatná az ember. Nyilatkozik a polgármester felesége, a megyei közgyűlés elnöke, a polgármesteri főbiztos, az orvoskolléga és persze maga a polgármester, akiről az égvilágon semmi újat sem tudhatunk meg. Azt ugyanis, hogy szívsebész és állatmentő, még én is tudom, aki az elmúlt öt évben csak egyszer jártam Győrben.

Amit illik elintézni 1-2 perces rövid kampányfilmben, azt itt már-már elviselhetetlen hosszúságúra nyújtják.

Az egyetlen szórakoztató rész a fideszes közgyűlési elnöké volt, aki jóízűen sorolja, hogy a szintén fideszes Borkai mennyire béna volt, mert nem készítettek elő rendesen pályázatokat, pedig megvolt a pénz, így nem lett Győrnek felújított vasúti- és buszpályaudvara, új hídja, konferencia- és hangversenyterme. Ami viszont Borkai idején mégis megvalósult, azt a kormány valósította meg.

A filmet amúgy a rejtélyes Vbrothers készítette, akik magukról azt írják: „Több évtizedes szakmai gyakorlat a filmkészítés területén. Független filmes csapat.” Ez a szöveg amúgy azóta lekerült a film névjegyéről.

Kiemelt videóink