Orbán: A magyarok szeretik az olasz hölgyeket

POLITIKA
június 04., 13:14

Orbán Viktor bejelentette, hogy a Fidesz csatlakozni akar az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsaládjához, amit Giorgia Meloni olasz miniszterelnök vezet, akit januárban még azzal vádoltak a Megafon beszélő fejei, hogy „a sorososta lobbi bűvöletébe esett”. Ugyanakkor Meloni kiléptette Olaszországot a kínai Egy övezet, egy út kezdeményezésből, valamint Ukrajna támogatása mellett is kitart.

Ezekre az ellentétekre Orbán is ultat az Il Giornale-nak adott interjújában: „Tudatában vagyunk, hogy vannak kérdések, amelyek megosztanak bennünket, de Giorgiával évek óta ismerjük egymást, és kormányszerepben nagyon jól dolgozik.” Hozzátette, hogy az ECR egyes pártjaival is léteznek nézetkülönbségek, például az ukrajnai háború értékelésében.

Orbán Viktor és Giorgia Meloni az Európai Tanács ülésén
photo_camera Orbán Viktor és Giorgia Meloni az Európai Tanács ülésén Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu via AFP

A magyar miniszterelnök az EP-választásoktól a demokrácia megerősítését és egy új jobboldali többséget vár, szerinte a jobboldal újjászületésére van szükség Európában. „A jobboldali pártoknak együtt kell működniük, két nő kezében vagyunk, akiknek megállapodásra kell jutniuk" - utalt Giorgia Melonira és a francia jobboldali Nemzeti Tömörülést (FN) vezető Marine Le Penre. Le Pen azért paterolhatta ki nemrég az Identitást és Demokrácia(ID) nevű pártcsaládból a német AfD-t, hogy ajánlatot tegyen Meloninak egy közös európai jobboldali szupercsoport megalakítására.

Orbán Viktor az interjúban az Identitás és Demokráciáról azt mondta, több lehetőséget mérlegelnek, a többi között egy nagy európai jobboldali csoportot is. „Elsőként az számít, hogy hasznosan cselekedjünk Európáért.”

Ilaria Salis a bíróság előtt
photo_camera Ilaria Salis a bíróság előtt Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A Magyarországon házi őrizetben levő, az olasz Zöldek és Baloldal Szövetségétől (AVS) az EP-be jelölt antifasiszta aktivistáról, Ilaria Salisról Orbán Viktor azt mondta, hogy a magyarok szeretik az olasz hölgyeket, „azt nem szeretik viszont, amikor egy külföldi Magyarországra jön bűncselekményt elkövetni, és magyar állampolgárokat ver meg”.

Orbán Viktor úgy látja, „a liberális óceánban egyetlen konzervatív sziget van, és az Magyarország”, olyan szabadságsziget, ahol lehet bírálni a gendert, a migrációs politikákat és a háborúkat következmények nélkül. (MTI)