A Kijev melletti szétlőtt repülőtéren mondtak beszédet uniós vezetők a háború évfordulóján

külföld
február 24., 14:51

Az orosz-ukrán háború második évfordulója alkalmából több uniós vezető, köztük Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is Kijevbe utazott, hogy kifejezzék támogatásukat, írja a Euronews.

photo_camera Fotó: ITA PRIME MINISTRY / PALAZZO CHI/Anadolu via AFP

Von der Leyen és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mellett a belga Alexander de Croo az EU Tanácsának soros elnökségét betöltő ország vezetőjeként, Giorgia Meloni a G7 jelenlegi elnökeként, a kanadai Justin Trudeau pedig a NATO képviselőjeként volt ott az eseményen, amit a Kijevtől mintegy 20 kilométerre fekvő hosztomeli repülőtéren tartottak. Ez 2022. február 24-én az orosz és az ukrán erők közötti első nagyobb ütközet színhelye volt, a romok még most is láthatók.

„Azért vagyunk itt, hogy elmondjuk, Európa továbbra is az Önök oldalán áll, amíg szükséges” – mondta von der Leyen, aki szerint mostani útjuk célja a bátor ukrán nép rendkívüli ellenállásának megünneplése.

„Nincs is jobb hely, mint ez a repülőtér, hogy megerősítsük az Ukrajna iránti elkötelezettségünket. Ez a repülőtér nem csak az önök ellenállásának jelképe, hanem az önök iparának és találékonyságának is. Ez volt a világ legnagyobb repülőgépének otthona: Mriya - az álom. Két évvel ezelőtt az oroszok megsemmisítették a gépet. De az álmot nem tudták elpusztítani. A szabad és virágzó Ukrajna álmát, amely az európai család szívében foglal helyet. Ma az álom tovább él. És együtt fogjuk valóra váltani. Lesz egy szabad és szuverén Ukrajna. Béke és jólét lesz. És ott lesz Európa” – mondta beszédében a Bizottság elnöke.

photo_camera Fotó: ITA PRIME MINISTRY / PALAZZO CHI/Anadolu via AFP

Zelenszkij szerint Ukrajna 730 nappal közelebb került a győzelemhez. „Minden normális ember azt akarja, hogy a háború véget érjen. De egyikünk sem fogja hagyni, hogy Ukrajnánknak vége legyen. Ezért amikor a háború befejezéséről van szó, mindig hozzátesszük - a mi feltételeink szerint” – mondta Zelenszkij.

A nyugati támogatások közben akadoznak, az EU vezetőinek - főként Orbán Viktornak köszönhetően - például több hétbe telt, mire jóváhagyták az 50 milliárd eurós támogatási csomagot, amivel a nyugdíjakat, az állami szektor fizetéseit és a közszolgáltatásokat finanszíroznák az ukránok. Az országba irányuló fegyverszállítások fokozását célzó külön uniós alapról szóló tárgyalások pedig még mindig folyamatban vannak. Az Egyesült Államokban egy körülbelül 55 milliárd eurós támogatási csomag hetek óta a kongresszusban akadozik, pedig Ukrajna figyelmeztetett, hogy komoly fegyverhiánytól szenved.