Az Európai Tanács egyhangúlag szavazta meg az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurót, cserébe Orbán is kapott engedményt

eu
február 01., 10:44

Megegyezett az Európai Tanács az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi támogatásról - jelentette be Charles Michel az X-en. A döntést Orbán Viktor is megszavazta.

Orbán Viktor megérkezik a rendkívüli EU-csúcsra
photo_camera Orbán Viktor megérkezik a rendkívüli EU-csúcsra Fotó: JOHANNA GERON

Orbán a decemberi EU-csúcson még ellenezte Ukrajna támogatását, ezért meg is vétózta az uniós költségvetés kiegészítését. Álláspontja az elmúlt másfél hétben jelentősen puhult, január 30-án azt mondta, Ukrajna pénzügyi támogatására és a közös hitelfelvételre is hajlandó, ha garanciát kap rá, hogy a segély jövőjéről minden évben egyhangú tanácsi határozattal kell majd dönteni. Az évenkénti vétó opciójához tehát ragaszkodott.

Feltételét azonban több tagállam is elfogadhatatlannak tartotta. A Tanács ülést előkészítő dokumentumába ugyan bekerült az évenkénti felülvizsgálat, egyhangú döntés helyett azonban minősített többséget írtak elő. Ez azt jelenti, hogy akkor érvényes a szavazás, ha az igennel voksoló politikusok a tagállamok 55 százalékát, valamint az uniós népesség 65 százalékát egyaránt képviselik.

A végleges megállapodás alapján szükség esetén 2 év után a Tanács felkéri majd az Európai Bizottságot, hogy tegyen felülvizsgálati javaslatot az uniós költségvetéssel összefüggésben. Erről a Tanács minősített többséggel szavaz majd.

A Tanács Orbánnak is tett egy engedményt. A végleges megállapodásba beleírtak egy sort, ami egy 2020-as tanácsi határozatra hivatkozik. Eszerint a jogállamiság megsértésének puszta megállapítása nem elegendő a szankcionálási mechanizmus elindításához.

Ez azért fontos Orbánnak, mert a Bizottság 6,3 milliárdnyi, Magyarországnak járó kohéziós forrást fagyasztott be jogállamisági hiányosságok miatt. A zárolás feloldásáról pedig a Bizottság javaslatára a Tanács határoz majd, így a mondat alapján Orbán kedvezőbb elbírálásra számíthat.

Orbán Viktor és Robert Fico az EU-csúcson
photo_camera Orbán Viktor és Robert Fico az EU-csúcson Fotó: JONAS ROOSENS/ANP via AFP

A megegyezés alapján 33 milliárd eurót kedvezményes hitelként, 17 milliárd eurót vissza nem térítendő hozzájárulásként biztosít Ukrajnának az EU. A pénzügyi támogatás a következő 4 évre szól. A forrásokból a nyugdíjakat, az állami szektor fizetéseit és a közszolgáltatásokat finanszírozna majd az ukrán kormány.

Orbánt hatalmas nyomás várta az EU-csúcson. Több keleti és déli tagállamot is frusztrált az ellenállása. Donald Tusk lengyel miniszterelnök csütörtök reggel azt mondta, Orbánnak tudnia kell, hogy ha nem fejezi be a játékát, ő lesz a felelős Ukrajna bukásáért.

A magyar miniszterelnököt valószínűleg közvetlenül a Tanács-ülés előtt győzték meg egy zártkörű megbeszélésen, amin Michel mellett Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Giorgia Meloni és Ursula von der Leyen vett részt.

Az utolsó egyeztetés az EU-csúcs előtt
photo_camera Az utolsó egyeztetés az EU-csúcs előtt Forrás: Charles Michel/X