Tartós árhullám várható a Dunán, de lakóházak nincsenek veszélyben

időjárás
június 04., 21:38

Lakóházak nincsenek veszélyben a Duna mentén, ártérre épített üdülőterületek viszont igen. Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője szerint tartós árhullám várható a folyón.

Siklós elmondta, hogy különösen bizonytalan volt az előrejelzés, a hétfői és keddi csapadékra egyáltalán nem számítottak. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső miatt Passauban például 29 centiméterrel magasabban tetőzött a Duna, mint ahogy várták.

Az OVF szerint biztosra vehető, hogy a Duna vízállása Nagybajcsnál meghaladja majd a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szintet jelentő értéket, Budapesten pedig 670 centiméter körüli tetőzés várható szombat éjjel. A fővárosban 621 centiméter jelenti az elsőfokú készültségi szintű vízállást, és 645 centiméternél önt ki a Duna a rakpartra.

Árvíz a Római-parton 2023. december 27-én
photo_camera Árvíz a Római-parton 2023. december 27-én Fotó: Gazda Albert

Karácsony Gergely főpolgármester az érkező árhullám miatt kedden elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapesten négy szakaszon. Június 6-án 0 órától tilos lesz a megállás az alsó rakpartokon, délutántól pedig elszállítják a még az alsó rakparton parkoló autókat. Az alsó rakpart lezárására előreláthatólag június 6-án 20 órától lesz szükség. (via MTI)

Kiemelt videóink