Már közel 23 millió dollármilliomos van a világon

gazdaság
június 05., 05:04

Több mint 25 éve nem volt olyan jó éve a szupergazdagoknak, mint 2023-ban. A Capgemini tanácsadócég „World Wealth Report” tanulmánya szerint nemcsak a vagyonuk, hanem a számuk is nagy mértékben emelkedett tavaly.

A dollármilliomosok száma 5,1 százalékkal emelkedett 2022-höz képest, így már 22,8 millió szupergazdag él a világon. Az elitklubba újonnan Észak-Amerikában csatlakoztak a legtöbben, de Afrika kivételével az összes többi kontinensen is több dollármilliomos él, mint egy évvel korábban.

A legtöbb dollármilliomos továbbra is az Egyesült Államokban él (7,4 millió), aztán Japánban (3,7 millió), Németországban (1,6 millió) és Kínában (1,5 millió). A tanulmány szerint a szupergazdagok több mint 70 százaléka úgynevezett „self-made” milliomos, vagyis nem örökölte, hanem megtermelte a vagyonát. Emellett minden ötödik dollármilliomos 40 év alatti.

Elon Musk, a világ leggazdagabb embere
photo_camera Elon Musk, a világ leggazdagabb embere Fotó: STEFANI REYNOLDS/AFP

A dollármilliomosok vagyona is növekedett 2022-höz képest, összesen már több mint 86,8 billió dollárt birtokolnak. Ez 4,7 százalékos növekedés az előző évhez képest. Ebben a mutatóban is Észak-Amerika járt az élen, ott 7,2 százalékkal növekedett a szupergazdagok vagyona. Afrikában viszont 1 százalékkal csökkent a nemzetközi befektetések visszaesése miatt.