Részeg lett sofőrök lefoglalt kocsijait küldik el az ukrán hadseregnek

külföld
június 05., 18:38

Ittas vezetőktől elkobzott járműveket küld Lettország Ukrajnába, hogy ilyen módon is segítse Kijevet az Oroszországgal szemben vívott háborúban.

A lett rendőrség által lefoglalt járműveket felújítják és átfestik, ezt követően pedig az ukrán hadsereg rendelkezésére bocsátják. Minden hétvégén 30-40 autót juttatnak el Ukrajnába a lett kormány által is jóváhagyott projekt keretében - mondta el Reinis Poznaks, a szállítmányokat koordináló Agendum szervezet alapítója.

photo_camera Folyik az átalakítás Fotó: GINTS IVUSKANS/AFP
photo_camera Fotó: GINTS IVUSKANS/AFP

Lettországban 2022 vége előtt az ittas vezetés csak pénzbírságot vont maga után, de azóta szigorították a vonatkozó jogszabályokat, és már börtönbüntetéssel is sújtható az, aki alkoholfogyasztás után ül volán mögé, és a hatóságok az ittas vezető járművét is elkobozzák.

Az Agendum aktivistái által Ukrajnába szállított járművek nagyjából fele ittas vezetőktől elkobzott autó, más járműveket pedig az ukrán üggyel szimpatizáló adományozók vagy cégek ajánlottak fel. Eddig a szervezet 1500 elkobzott jármű átadását biztosította.

Lettország Ukrajna egyik legmegbízhatóbb támogatója és a szomszédos Oroszország határozott kritikusa. A balti ország 10 évre szóló biztonsági megállapodást írt alá Kijevvel, és kezdeményezte, hogy több ezer drónt szállítsanak a hadseregnek. (MTI, AFP)