Európa legnagyobb ritkaföldfém-lerakódására bukkantak Norvégiában

gazdaság
június 06., 17:13

Európa legnagyobb ritkaföldfém-lelőhelyére bukkantak Norvégia délkeleti részén, a felfedezésnek komoly jelentősége lehet a gyakorlatilag monopolhelyzetben levő Kínától való függőség csökkentésében – jelentette be a Rare Earths Norway bányászati vállalat.

A Fensfeltet nevű lelőhely kb. 8,8 millió tonnát rejthet a zöld technológiákra való átálláshoz elengedhetetlen ritkaföldfémekből, jelentősen többet, mint az ebből a szempontból eddig a leggazdagabbnak tartott, a svédországi Kiruna térségében található mező, ahol 1-2 millió tonnával számolnak a szakértők.

A sarkkörön túli síkság a svédországi Kiruna közelében 2024. március 6-án.
photo_camera A sarkkörön túli síkság a svédországi Kiruna közelében 2024. március 6-án. Illusztráció: Olivier Morin/AFP

A Rare Earths Norway közleménye szerint három éven át végeztek intenzív próbafúrásokat a térségben. A Fensfeltet kiaknázása 2030-ban kezdődhet meg, és csak az első szakaszhoz kb. 339 milliárd norvég korona értékű beruházásra van szükség.

Az Európai Unióban felhasznált ritkaföldfémek 98 százalékát Kínából importálják, a kontinensen jelenleg sehol nem végeznek ritkaföldfém-bányászatot. Tavaly januárban hozták nyilvánosságra, hogy ritkaföldfém-mezőt találtak az észak-svédországi Kirunánál, és a mostani norvégiai bejelentésig azt feltételezték, hogy a kirunai a legnagyobb ilyen lelőhely Európában. (MTI)