Magyarország részt vesz az ukrán békekonferencián

külföld
június 06., 07:21

Szijjártó Péter Putyin reprezentatív csúcseseményén, Szentpéterváron jelentette be, hogy részt vesz a jövő hétvégi svájci békekonferencián.

A svájci békekonferencia célja egy lépéssel közelebb kerülni a tűzszünethez és hosszú távon a tartós rendezéshez Ukrajnában. A konferencián alapvetően az ukrán feltételekből indulnak ki, Oroszország nem képviselteti magát a rendezvényen, ahogy Kína sem. Az orosz és a kínai diplomácia nyugati források szerint minél több országot próbál lebeszélni a részvételről.

Szijjártó Szentpéterváron azt mondta, annak ellenére, hogy nem képviselteti magát mindkét fél a tárgyalóasztalnál, Budapest tiszteletben tartja Svájc megoldási törekvését, ezért elmegy a Luzern mellett, Bürgenstockban tartott június 15-16-i konferenciára. Idáig nagyjából nyolcvan ország erősítette meg a részvételét.

"A részvételünk oka, hogy mi abszolút a béke pártján állunk, és ezért minden olyan rendezvényen részt veszünk, amelyen a béke van napirenden" - mondta Szijjártó újságíróknak a Szentpétervári Gazdasági Fórumhoz kapcsolódó sajtótájékoztatón. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Oroszország nélkül kerül megrendezésre a konferencia, így az eseményen nem lesz jelen mindkét szemben álló fél. "Úgy hisszük, hogy akkor lenne valódi eredmény várható, ha mindenki ott lenne a tárgyalóasztalnál. Ezúttal nem ez a helyzet, de mivel tiszteletben tartjuk a svájciak békeerőfeszítéseit, részt fogunk venni külügyminiszteri szinten" - mondta.

Kiemelt videóink