Izrael tovább nyomul Rafahban

háború
június 07., 15:20

Izrael pénteken ismét bombázta a Gázai övezet középső és déli területeit, valamint Rafah nyugati széléig nyomult a tankjaival. Az Egyesült Államok katari és egyiptomi közvetítők segítségével ismét megpróbált tűzszünetet elérni és közös megállapodást kiharcolni a bebörtönzött palesztinok és az izraeli túszok ügyében. A Reuters forrásai szerint a tárgyalások egyelőre nem hoztak áttörést.

photo_camera Fotó: EYAD BABA/AFP

Egyiptomi lakosok szerint az izraeli tankok egészen Rafah határáig nyomultak, miután egy hónappal ezelőtt Izrael támadást indított a Gázai övezet és Egyiptomi határ közelében található város és régiója ellen. A város nyugati részén több izraeli katonát is láttak.

Május végén az izraeli hadsereg légicsapást mért egy rafahi menekülttáborra, nem sokkal azután, hogy a Hamász hónapok után először indított rakétatámadást Tel-Aviv térsége ellen. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő „tragikus hibának” nevezte a rafahi támadást.

A Rafahtól északra fekvő Hán Júnisz városában is többen meghaltak egy izraeli csapásban. Gáza északi részén hárman haltak meg egy támadásban, amely egy iskola épületét érte, ahol kitelepített családok kaptak menedéket.

photo_camera Fotó: EYAD BABA/AFP

Az izraeli hadsereg szerint a Hamász a felelős a civil áldozatok magas számáért, mivel fegyvereseik sűrűn lakott negyedek lakóépületeit, iskoláit és kórházait használják fedezéknek – a Hamász tagadja a vádakat. Az ENSZ és több humanitárius szervezet tisztségviselői azzal vádolják Izraelt, hogy aránytalanul jár el a háborúban - Izrael tagadja a vádakat.

A gázai háború október 7-én kezdődött, miután a Hamász fegyveresei berontottak Izrael területére, ahol mintegy 1200 embert öltek meg és több mint 250 tússzal távoztak. Izrael ellentámadásának azóta legalább 36000 áldozata volt palesztin oldalról, illetve a régió több mint kétmillió lakosának jelentős része kénytelen volt elhagyni a lakóhelyét.

photo_camera Az amerikai székhelyű Nemzetközi Orvosi Szövetség által létrehozott terepkórház áthelyezési folyamata folytatódik, mivel a kórház a Gázai övezetbeli Rafahban, 2024. június 02-án a környéket ért folyamatos izraeli támadások miatt beszüntette tevékenységét. Fotó: JEHAD ALSHRAFI/Anadolu via AFP

A novemberi egyhetes tűzszünet óta többször is voltak próbálkozások egy újabb szünetre, de Izrael nem hajlandó elfogadni a Hamász követelését, a teljes kivonulást. Időközben a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) a Hamász vezetőivel és az izraeli miniszterelnökkel szemben is nemzetközi elfogatóparancsot kért – ami miatt az amerikai Képviselőház törvényjavaslatot szavazott meg a bíróság szankcionálásáról. (Reuters)

Kiemelt videóink