Ki mondta? „Minden háború emberi döntések eredményeképpen indul el”

POLITIKA
június 07., 16:22

„Si vis pacem, para bellum”, azaz, ha békét akarsz, készülj a háborúra. A mondást Flavius Vegetius Renatus római hadászati íróhoz kötik, és az utóbbi időkben egész sokat lehetett hallani. „Egy uralkodó őrjöngve nem indíthatja meg a hadsereget, és egy tábornok sem kezdhet a csatához, ha elvesztette a reményt” – ezt már Szun-Ce írta, de Cicerót se felejtsük el: „Inter arma enim silent musae”.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a következő mondást szállította nekünk: „Minden háború emberek döntéseinek eredményeképpen indul el.”Azt is mondta, nehéz időket élünk, Európa ma háborúra készül. Szavai a Magyar Honvédség új háromdimenziós légtérellenőrző lokátorának átadóján, ünnepélyes körülmények között hangzottak el.

Frissítés: Orbán Viktor is kimondta a mondatot a Tények stúdiójában.

photo_camera Békemeneten Fotó: Sztaniszlav Horvath/Sztaniszlav Horvath

Szalay-Bobrovinczky szerint először csak rohamsisakokról, aztán fegyverekről, most meg már arról beszélnek, hogy melyik uniós tagállam fog katonákat küldeni kiképző vagy támogató misszióban Ukrajnába. A miniszter ismertette a magyar emberek, Magyarország, sőt Európa és az egész világ érdekét is, miszerint ennek a folyamatnak nem szabad folytatódnia. Ehhez pedig erőre van szükség.

Hogy milyen erőre? Egyrészt erőre a választásokon és a szavazóurnák mellett, másrészt magyar haderőre, méghozzá azért, hogy önmagunkat a lehető legfüggetlenebbül másoktól, meg tudjuk védeni. A magyar kormány tehát felgyorsította a haderőfejlesztést, mondta Szalay-Bobrovniczky.

Ennek eredménye, hogy a magyar haderő olyan képességgel bővülhetett, amely Izraelben a legnehezebb időben is kiállta a próbát. Ezek a többfunkciós, háromdimenziós radarrendszerek a Nasams norvég rakétarendszerekkel, további négy Gripennel kiegészülve és más eszközökkel jön létre az a pajzs, amely a magyar emberek biztonságát garantálj, mondta a honvédelmi miniszter.

Kiemelt videóink