Putyin most azt mondja, nem kell nukleáris fegyvert bevetni Ukrajnában, Európa azonban védtelen

külföld
június 07., 20:06

Amióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, Moszkva újra és újra nukleáris fegyverek bevetésével fenyegeti a világot. Ehhez képest némileg váratlan és meglepő az orosz elnök a pénteki kijelentése. Putyin a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon készült interjúban ugyanis azt mondta: Oroszországnak nem kell nukleáris fegyvert bevetnie Ukrajnában.

Finoman most is megfenyegette a Nyugatot
photo_camera Finoman most is megfenyegette a Nyugatot Fotó: Alekszandr Kazakov/AFP

A BBC tudósítása szerint az interjút készítő Szergej Karaganov – aki nehezen nevezhető külpolitikai szakértőnek – , tavaly még megelőző nukleáris csapásra szólított fel, most pedig azt vetette fel, hogy „atompisztolyt” kellene Nyugat fejéhez tartani. Putyin ehhez képest sokkal visszafogottabb volt. Az elnök kijelentette, hogy „az eseményektől függően nem zárja ki az orosz nukleáris doktrína módosítását”, ami az atomfegyver bevethetőségéről rendelkezik. Figyelmeztette ugyanakkor az Ukrajnát támogató európai országokat: Oroszországnak sokkal több taktikai nukleáris fegyvere van, mint összesen az európai kontinensen, ráadásul Európának nincs szerinte fejlett, korai figyelmeztető-rendszerrel sem.

„Ebből a szempontból többé-kevésbé védtelenek” - mondta Putyin.

A héten egyébként nem először kerültek szóba a nukleáris fegyverek. Putyin felvetette ugyanis, hogy nagy hatótávolságú fegyvereket szállítana más országoknak, hogy csapást mérhessenek a nyugati országokra, mindezt válaszul arra, hogy Ukrajna Oroszország területén is bevethet amerikai fegyvereket. Ez pénteken is szóba került, amivel kapcsolatban elmondta, egyelőre nem szállítanak ilyen fegyvereket, viszont fenntartják maguknak ennek a jogát.

A témával kapcsolatban az orosz állami tévé egyik legjelentősebb műsorvezetője, Vlagyimir Szolovjov is megszólalt. Szerinte ha valaki ártani akar Oroszországnak, tudnia kell, hogy bőven van lehetősége az országnak kárt okozni.

„Nyugaton azt mondják, ez csak blöff, hallottuk már. Gondolhatod azt, hogy Oroszország blöfföl, aztán majd egy napon nincs többé Nagy-Britannia. Ne gondold azt, hogy az orosz medve egy cica, akivel játszhatsz” – mondta Szolovjov.

Kiemelt videóink