Tordai Bence kilépett a Párbeszédből

POLITIKA
június 09., 17:12

Közvetlenül az urnazárás után a Facebookon jelentette be Tordai Bence, a Párbeszéd parlamenti képviselője és társelnöke, hogy ma kilépett a Párbeszédből, és a továbbiakban „Buda zöld, független ellenzéki országgyűlési képviselőjeként és a Budai Zöld közösség tagjaként” folytatja.

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője azonnali kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. szeptember 20-án.
photo_camera Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője azonnali kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. szeptember 20-án. Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Azt írja, akkor döntötte el, hogy kilép, amikor a Párbeszéd testületei úgy döntöttek, a párt a 2024-es EP- és a 2026-os országgyűlési választáson is a DK listáján indul.

„Természetesen jó oka van annak, hogy most, június 9-én 19 óra 1 perckor – urnazárás után, de az eredmények megismerése előtt – tettem meg és jelentettem be ezt a lépést: nem akartam ártani Karácsony Gergely és a többi ellenzéki önkormányzati jelölt kampányának. Épp ellenkezőleg: nagyon sokat dolgoztunk a főpolgármesteri, a budai kerületi és más önkormányzati kampányok sikerén – remélhetőleg nem hiába” – írta.

Tordai azt írta, hogy az EP-kampányban viszont nem tudott együtt menni a Párbeszéddel: „meggyőződésem, hogy a DK-val és MSZP-vel kötött megegyezés nem összefogás, hanem önfeladás volt”. Azt írta:

„Feladása azoknak a céloknak, elveknek és értékeknek, amik mentén létrehoztuk tizenegy évvel ezelőtt ezt a pártot. Ezért a közös listát nemcsak a kampányban, de még a szavazatommal sem tudtam támogatni. Ha pedig az ember nem tud jó szívvel a saját pártjára szavazni, abból le kell vonnia a konzekvenciát.”

Szerinte „a DK melletti elköteleződés (2024-re és egyúttal 2026-ra is) a Párbeszéd részéről végzetes stratégiai hiba volt, amely súlyosan roncsolja a párt önazonosságát és hitelességét”.

Tordai azt írja: „A Párbeszéd testületeinek márciusi döntései a két cél egyikét sem szolgálják: ezekkel sem a rendszerváltáshoz, sem a zöld-baloldali értékvilág hatékony megjelenítéséhez nem jutottunk közelebb – épp ellenkezőleg. Ha pedig egy párt a saját küldetése ellenében politizál, az elveszíti a létjogosultságát.”

Frissítés: a Partizánnak kérdésre elmondta, hogy a parlamenti mandátumát nem adja vissza, és a Párbeszéd-frakció tagja is maradna.