Újrázott Matkovich Ilona, továbbra is ő marad Vác polgármestere

POLITIKA
június 09., 20:56

Idén heten indultak a polgármesteri székért Vácon, az ellenzék közös jelöltjének azonban sikerült legyőznie a botrányokba keveredett Fördős Attilát és a Fidesz-KDNP új jelöltjét, Imre Zsoltot is. A váciak 61 százaléka vett részt a választáson és csak 251-en adtak le érvénytelen szavazólapot.

Önkormányzati választás 2024 Feldolg.: 100%
Pest

Vác

Polgármesterválasztás
Összefogás 2024 Egyesület-Momentum-DK-Vácért Lokálpatrióta-MMN-SZAVAD Egyesület-Jobbik-MSZP-Párbeszéd- ZÖLDEK MATKOVICH ILONA
44.17%
FIDESZ-KDNP IMRE ZSOLT
39.5%
Mi Hazánk DR. ROSTA ZOLTÁN
5.4%
VVVE DR. CSEREKLYE KRISZTINA
3.69%
Független FÖRDŐS ATTILA
2.72%
Független DR. GASPAR ERIKA
2.54%
Nép Pártján DODEK NORBERT
1.97%
Képviselőtestület
Összefogás 2024 Egyesület-Mome 8
FIDESZ-KDNP 5
Mi Hazánk 1
Független 0
VVVE 0
Nép Pártján 0
Utolsó frissítés június 11., 14:32

Matkovich Ilona 2019 óta vezeti a dunakanyari várost, ekkor a lakosság 41,25 százaléka támogatta, amihez jelentősen hozzájárult az akkor regnáló polgármester, Fördős Attila növekvő népszerűtlensége és különböző botrányai.

Fördős 2010-től volt Vác polgármestere, először csak a KDNP, majd a Fidesz-KDNP közös támogatásával. Karrierje alatt sikerült majdnem csődbe vinnie a várost és több elhíresült botrány is kapcsolódik a nevéhez. 2013-ban például autók között fekve találtak rá egy parkolóban, feltehetően ittas állapotban, Füdős azonban azt nyilatkozta, csak lepihent a nagy melegben. 2016-ban az egyik helyi iskola igazgatójának annak ellenére nevezték ki feleségét, hogy nem támogatta a tanári kar kétharmada, két évvel később pedig belekeveredett a Tibocz István cégeihez köthető Elios-ügybe is. Ekkor kiderült, hogy felülről irányították a város közvilágítás-korszerűsítésre vonatkozó pályázatát, az ügy eredményeként 20 millió forintos büntetést szabtak ki az önkormányzatra. Választási bukását végül a 2019-ben kiszivárgott hangfelvétel pecsételte meg, ahol frakciójával italozva vitatták meg Vác ügyeit.

A város politikáját 2022-től az akkumulátor gyárak kérdése is tematizálja. Ekkor jelentették be, hogy itt épít új üzemet Nice LMS, egy dél-koreai akkumulátorházakat és tartozékokat készítő cég. A projekt értéke 5,2 milliárd forint, ehhez a kormány 467 millió forintos támogatást nyújt. Matkovich Ilona bejelentette, hogy nem szeretnék, ha a kormány az önkormányzat vagy a polgárok beleegyezése nélkül akkumulátorgyárat, vagy azt kiszolgáló munkásszálló építsenek Vácon.

Kiemelt videóink