Blinken újra elment a Közel-Keletre

háború
június 10., 15:17

Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt kérte a közel-keleti arab országoktól, hogy gyakoroljanak nyomást a Gázai övezetet kormányzó Hamász palesztin szélsőséges szervezetre annak érdekében, hogy fogadja el a május végén az amerikai elnök által ismertetett tűzzszüneti javaslatot.

Blinken most kezdett újabb látogatást a Közel-Keleten, tárgyalásainak középpontjában Joe Biden elnök május 31-i tűzszüneti tervének életbe léptetése, a még palesztin fogságban lévő izraeli túszok elengedése és a térség biztonságának javítása áll.

Az útja első állomásán, Kairóban Blinken Egyiptom elnökével, Abdel-Fattáh esz-Szíszivel találkozott, ő az egyik fő közvetítő a Hamásszal folytatott tűzszüneti tárgyalásokon.

Antony Blinken megérkezik Ankarába 2023. november 6-án.
photo_camera Antony Blinken megérkezik Ankarába 2023. november 6-án. Fotó: Ercin Erturk/Anadolu via AFP

Blinken azt mondta, a Hamász az egyetlen fél, ami eddig még nem egyezett bele a tűzszüneti javaslatba. „Az az üzenetem a térség kormányaihoz és népeihez, hogy ha tűzszünetet akarnak, gyakoroljanak nyomást a Hamászra, hogy igent mondjon” – közölte Blinken, mielőtt Kairóból továbbindult Izraelbe.

Szíszi a sajtó előtt fontosnak nevezte, hogy feloldják a gázaiaknak szánt humanitárius segélyt gátoló akadályokat.

A kairói tárgyalásokon szó volt a május 7. óta zárva tartó, az egyiptomi és gázai határon található rafahi átkelő újbóli megnyitásáról, amin a nemzetközi segélyek érkeznek.

A Gázai övezetben zajló izraeli-palesztin fegyveres konfliktus néhány napja lépett a kilencedik hónapjába, azóta ez Blinken nyolcadik látogatása a térségben.

Izrael után az amerikai miniszter Jordániába és a másik fontos közvetítő országba, Katarba utazik. (MTI)