Honnan jött a Tisza párt 1,3 millió szavazója?

belföld
június 10., 11:20

A vasárnapi európai parlamenti választás győztese ugyan a Fidesz-KDNP lett 44,62 százalékkal, kicsivel több mint kétmillió szavazóval, de az igazi nagy sikert a Tisza párt érte el. Magyar Péterék néhány hónapja indított, semmiből jött mozgalma 1 341 499 szavazatot kapott 99,98 százalékos feldolgozottságnál. Ha az egyes megyéket nézzük, azt látjuk, hogy az eredményeikben nincs túl nagy szórás: 24,43 és 32,81 százalék között teljesítettek (miközben a Fidesz-KDNP-nek volt például 33 és 54 százalékos területi eredménye is).

link Forrás

Területi bontásban, megyei adatok alapján néztük meg a Tisza teljesítményét, illetve próbáltunk választ kapni arra, hogy akik most a Tiszára szavaztak, azoknak korábban mik lehettek a pártpreferenciáik. Ehhez a 2019-es EP-választások eredményével vetettük össze a mostaniakat (az önkormányzati választással szemben az európai parlamentin az ország minden pontján ugyanazokra a listákra lehetett szavazni, így pontosabb képet adott az ország általános politikai hangulatáról).

A térképre nézve úgy tűnhet, hogy Magyar Péter pártja hallatlan céltudatossággal koncentrálta erőforrásait – feltételezve, hogy az elért eredmény és a befektetett munka között nagyjából korreláció van. A leggyengébb eredményét a két legkisebb lélekszámú megyében érte el 24,43 és 24,94 százalékkal – a viszonylag kevés szavazó miatt ez az országos összesben kisebb veszteséget jelent –, mindenhol máshol legalább 27 százalék közelében volt.

Emellett pedig a két legnagyobb létszámú helyen volt a legeredményesebb: Pest megyében és a fővárosban is 32 százalék fölött teljesített, szóval ahol a lakosságszám miatt eleve sokan szavaztak, ott kiugróan jól teljesítettek. Annyira, hogy a fővárosban lényegében döntetlenre hozták a választást a Fidesszel (miközben hét megyében is húsz százalék fölött volt a lemaradásuk).

link Forrás

Akik emlékeznek a 2019-es EP-választások területi eredményeire – vagy hozzám hasonlóan előkeresték őket a biztonság kedvéért –, a jó fővárosi és Pest megyei eredményből máris sejthetik, melyik párt volt a valószínűleg legnagyobb vesztese a Tisza felbukkanásának, berobbanásának.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.