Így robbant be a Tisza párt Budapesten

POLITIKA
június 10., 01:07

A vasárnapi dupla választásokon két mérőszáma is volt annak, hogy Magyar Péter pártja hogy szerepel Budapesten: a szimpatizánsai szavazhattak a fővárosi listán és az EP-listán is a Tiszára.

Az EP-lista volt ebből az egyszerűbb kérdés: nem kellett taktikázni, odafigyelni, hogyan áll majd össze a fővárosi közgyűlés, nem kellett dilemmázni, hogy miután valaki leadta a szavazatot valamelyik főpolgármester-jelöltre, őt támogassa-e meg listán is, vagy ott inkább szavazzon a Tiszára.

Összességében a Fidesz Budapesten 98,02 százalékos feldolgozottságnál 258 525 EP-szavazatot szerzett, ez 33,12 százalék, míg a Tisza 256 076-ot, ami 32,80 százalék, vagyis a két párt teljesen fej-fej mellett van a fővárosban.

Megnéztük, hogy ezek a szavazatok hogyan alakultak kerületenként (az adatok közül nem mindegyik 100 százalékos feldolgozottságú, valamennyit még változhatnak, de a lényeget ez nem érinti).

A Tisza az EP-listákon kerületi bontásban 29 és 37 százalék között szerepelt, mindenhol második erő, és összesen kilenc kerületben verte meg a Fideszt, ezek a II., III., IV., VI., VII., IX., XI., XIII. és a XIV.

link Forrás

Érdekes, hogy ezekben a kerületekben egyáltalán nem magától értetődő, hogy a "régiellenzék" rosszul szerepel, sőt, budapesti viszonylatban, magukhoz képest ők is jó eredményeket hoztak itt.

link Forrás

A Tisza gyengébb kerületei közé tartozik a hagyományosan kevéssé jómódú VIII., X. és a XV., XVIII. kerületek.

A fővárosi listát megkavarták a helyi viszonyok

Egy kicsit más a helyzet a fővárosi listás szavazatoknál. Ott ugyanis már figyelnie kellett a Tisza-szimpatizánsnak arra is, hogy a szavazatával így nem járul hozzá a főpolgármester-jelöltjének listájához.

A fővárosi listás szavazatok így nagyjából a legerősebb Tisza-szavazók arányát mutatják, ők azok, akiknek a listás voksát sem Karácsony, sem Vitézy, sem Grundtner nem tudta elkönyörögni.

Itt a Fidesz 99,56 százalékos feldolgozottságnál 224 266 listás szavazattal (28,68 százalék) áll, míg a Tisza 213 899-at szerzett, ami 27,36 százalék.

Az itt is látszik, hogy a Tisza mindenhol a második erő, mindenhol lenyomta a régi ellenzéket, és sehol nem kapott 23 százaléknál kevesebbet. A gyengébb kerületei közé tartozik a 8., a 12., és volt öt bombaerős kerülete, ahol a Fideszt is lenyomta:

Újpest, Ferencváros, a XIII. kerület, Zugló és éppenhogy, de Csepel is.

link Forrás

Érdekes, hogy ezeknek a kerületeknek a többségében nem szokványos a helyi politika. Vagy ellenzéki belharcok folynak, mint Zuglóban vagy Ferencvárosban, vagy van egy bebetonozott polgármester, akit a budapesti politikai viszonyok régóta érintetlenül hagynak, mint a XIII.-ban, vagy épp egy Fideszből a 2019-2024-es ciklusban kiugrott, és a Fidesz helyi erős emberével, Németh Szilárddal háborúzó polgármester újrázhatott nagy többséggel, mint Csepelen.

Igazán kiugró kerület ezek közül a XIII., itt 30 százalék feletti a Tisza listája.

A régi ellenzék ehhez képest csak két helyen tudott listán 20 százalék fölé kerülni, a XIII. és a XVIII. kerületben.

Érdekes megnézni, hogy hogy szerepelt Magyar pártja az erős fideszes kerületekben. Azt látni, hogy nem nagyon volt rá hatással a Fidesz szereplése. Ahol a Fidesz nagyon erős volt listán (I., V., XVI., kerület), ott is simán hozott 25-28 százalékot a Tisza. Egyetlen kivétel a VIII. kerület, ott erős Fidesz-gyengébb Tisza együttállás van.