Kerüljön gyorsan képbe az éjjelbe nyúló választások eredményeivel

POLITIKA
június 10., 01:58
  • A főpolgármesteri választás nagyon szoros Karácsony Gergely és Vitézy Dávid között. Éjjel 4 körül lett 100 százalékos a feldolgozottság, Karácsonynak 371 467 szavazata lett, Vitézynek 371 143, vagyis mindössze 324 szavazat a különbség. Kérdés, lesz-e újraszámlálás, és megfordulhat-e az eredmény. A legaktuálisabb számokat itt nézheti meg.
  • Budapesten két kerületet elveszített, egyet nyert a Fidesz. Elveszítette a XII. kerületet, ahol a Kétfarkú Kutya elnöke, Kovács Gergely lesz a polgármester, és Csepelt is, amennyiben a pártból kitett Borbély Lénárd nyert megint, csak már nem fideszesként. Visszaszerezte viszont az I. kerületet, ahol Böröcz László lenyomta V. Naszályi Mártát. Másutt nincs változás.
  • A Budapesti közgyűlés a listás eredmények alapján így néz ki: Fidesz 10 képviselő, Tisza 10, DK-MSZP-Párbeszéd 7, MKKP 3, Vitézy Dáviddal Budapestért-LMP–Zöldek 3.
  • Az EP-választáson a Fidesz kétmillió körüli szavazatot szerzett, ami 44-45 százalékos eredményt jelent. Ezzel 11 képviselőt küldhet az EP-be. A Tisza éppenhogy 30 százalék alatt maradva hetet, a DK-MSZP 8 százalékkal kettőt, a Mi Hazánk szűk 7 százalékkal egyet. Más nem ugrotta meg az 5 százalékos küszöböt.
  • A választások fő nyertese a Tisza, a nagy vesztes a DK és a Momentum. A Tisza egyértelműen a legnagyobb ellenzéki erő lett, de Budapesten például teljesen pariba került a Fidesszel. A DK a vártnál is nagyobbat gyengült, a Momentum se a fővárosi közgyűlésbe, se az EP-be nem jutott be.
  • A megyei jogú városokban ősztől 16 polgármestere lesz a Fidesznek a megyei jogú városokban, ez eggyel több, mint eddig. Ezzel együtt fájdalmas veszteségeket szenvedtek, Győrt, Nagykanizsát és Szolnokot is 2006 után vesztette el a Fidesz. Baját, Egert és Miskolcot öt, Salgótarjánt nyolc év után vette vissza a Fidesz.
Kiemelt videóink