A Fővárosi Választási Bizottság kihirdette Karácsony győzelmét, de Vitézy még fellebbezhet

június 11., 15:52

Tavaly díszpolgárrá avatta magát, most megbukott Diósd polgármestere

Furcsa politikai pályát futott be 1994 óta Spéth Géza. Akkor, harminc évvel ezelőtt került először a hajdan négy-ötezres, most már nagyjából tizenkétezer lakosú agglomerációs település élére. Független jelöltként győzött, ahogy aztán 1998-ban, 2002-ben, 2006-ban és 2010-ben is. Tíz évvel ezelőtt úgy érezte, haladni kell a korral, így a 2014-es választáson már a Fidesz-KDNP jelöltjeként indult.

És, ha csak hét szavazattal is, de kikapott az akkor függetlenként indult Bogó László Ignáctól (hogy kért-e újraszámlálást, nem tudom). Ott is hagyta a pártot, 2019-ben már civil jelöltként indult, és győzött is a fideszes jelölt előtt 21 szavazattal, míg az addigi polgármester csak harmadik lett.

A mostani választáson pedig ő járt így. Miután tavaly saját településén díszpolgári címet kapott pro forma magától, és ezzel országos hírnevet is szerzett, az idei választáson három jelöltből csak harmadik lett, az első kettőtől jócskán leszakadva. Ami viszont nem változott: az élen most is szoros volt a verseny, 5 szavazattal előzte meg Makádi Anna Dizseri Andrást (mindhárman egy-egy civil szervezet jelöltjeként indultak). A képviselő-testületben viszont továbbra is ott lehet Spéth, miután a szervezete listájáról mandátumot szerzett.

photo_camera Fotó: Spéth Géza polgármester/Facebook